Fouganthine vapauteen ehkä jo kevättalvella

Kolmoismurhasta tuomittu Nikita Fouganthine ent. Juha Vajakkala voi päästä valvottuun koevapauteen mahdollisesti jo kevättalvella. Valjakkala on istunut vankilassa 19 vuotta. Näiden vuosien aikana hän on yrittänyt tai onnistunut karkaamaan vankilasta kaikkiaan seitsemän kertaa.

Ruotsin Åmselen kolmoismurhaajana tunnetuksi tulleelle Nikita Fouganthinelle saattaa koittaa vapaus jo joidenkin kuukausien kuluttua.

Rikosseuraamusvirasto valmistelee parhaillaan päätöstä, jolla Fouganthine, entiseltä nimeltään Juha Valjakkala, voitaisiin päästää valvottuun koevapauteen mahdollisesti kevättalvella.

Helsingin hovioikeus ilmoitti tänään, että Fouganthine voidaan päästää ehdonalaiseen vapauteen. Vapauttamispäiväksi ilmoitettiin heinäkuun 1. päivä ensi vuonna.

Virasto ei suunnittele hakevansa vapauttamispäätöksestä valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

Hovioikeuden päätöksellä elinkautisvanki voi päästä ehdonalaiseen vapauteen, joka voidaan kuitenkin myöntää aikaisintaan 12 vankilavuoden jälkeen. Fouganthine on istunut kaltereiden takana selvästi tätä pidempään.

Fouganthine haki vapautusta hovioikeudelta kesäkuun alkupuolella, ja asiaa käsiteltiin oikeudessa kuukausi sitten. Ratkaisunsa hovioikeus antoi siis tänään.

MTV:N UUTISTEN ARKISTOVIDEOITA

Asiaa koskeva oikeudenkäyntiaineisto pidetään päätöslauselmaa ja sovellettuja lainkohtia lukuun ottamatta salassa 60 vuotta.

- Ei ole tarkoitus, että tästä (vapauttamispäätöksestä) valitettaisiin, Rikosseuraamusviraston päällikkö, sanoo Vankeinhoitolaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka.

Päätöksen valvotusta koevapaudesta siunaa viime kädessä Vesterbacka. Hän arvioi, että ratkaisu valmistuu vielä tämän vuoden aikana.

Vapauttaminen pyritään hoitamaan hallitusti

Ehdot valvottuun koevapauteen pääsemiselle ovat kohtalaisen tiukat. Koevapaudessa olevalta edellytetään päihteettömyyttä, ja hänen on oltava kännykän tavoitettavissa ympäri vuorokauden. Vankila seuraa vapaaksi päästetyn liikkeitä ja tekemisiä matkapuhelimen avulla.

- Asunto pitää olla ja jonkinnäköinen toimeentulo. Sitten on toimintavelvoite, joka tarkoittaa, että ihminen käy kuntoutuksessa, koulutuksessa, opiskelee tai on töissä tai sen tapaisessa. Häntä ei päästetä vain kotiin, Rikosseuraamusviraston viestintäpäällikkö Paula Grönlund selvitti.

Vankia avitetaan siviilielämään yhteistyössä eri viranomaisten kanssa.

Grönlundin mukaan Fouganthinen vapauttaminen pyritään hoitamaan maltilla ja hallitusti. Hän sanoi, että vapauttamissuunnitelmaan liittyvistä käytännön toimenpiteistä päättävät vankilan johto ja aluevankilan sijoittajayksikkö.

Rikosseuraamusvirasto ei voi vahvistaa, onko Fouganthine yhä Kuopion vankilassa, jonne mies sijoitettiin sen jälkeen kun hän oli poistunut luvatta Haminan työsiirtolasta vuosi sitten marraskuussa. Fouganthine jäi lyhyen pakomatkan jälkeen kiinni.

Kaltereiden takana poikkeuksellisen pitkään

Fouganthine on istunut vankilassa yli 19 vuotta. Hän surmasi perheen isän, äidin ja pojan Åmselessa Pohjois-Ruotsissa vuonna 1988. Verityöt tehdessään Fouganthine oli 23-vuotias.

Tämän jälkeen mies on ollut julkisuudessa muun muassa vankilapakojen ja nimenmuutostensa takia.

Fouganthine on anonut presidentiltä armahdusta useita kertoja, mutta vapautta ei ole herunut.

Viime vuoden lokakuussa voimaan tullut vankeuslaki antoi elinkautisvangeille mahdollisuuden anoa vapautusta myös Helsingin hovioikeudelta.

(MTV3-STT)

Lue myös juttu:

Lue myös:

    Uusimmat