Mainos

Foster Wheelerille iso tilaus Puolasta

Suomessa toimiva Foster Wheeler Energia ja sen puolalainentytäryhtiö Foster Wheeler Energia Polska ovat saaneet noin 140 miljoonan euron tilauksen Puolasta.

Yhtiöt toimittavat 460 megawatin kattilalaitoksen puolalaisen energiayhtiö PKE:n voimalaitokselle Etelä-Puolaan. Toimitusjohtaja Timo Kaurasen mukaan mukaan tilaus on merkittävä varsinkin, koska se vahvistaa entisestään Foster Wheeler Energian asemaa suurempien kokoluokkien laitostoimittajana Euroopan voimantuotantomarkkinoilla.

-Se on sähköteholtaan ylivoimaisesti suurin, mitä olemme koskaan toimittaneet, ja avaa siten meille uusia markkinoita, hän sanoo.

Laajuudeltaan tilaus jää vielä jälkeen esimerkiksi Irlantiin menevästä kahden 100-150 megawatin turvevoimalan tilauksesta, jonka Foster Wheeler sai viime syksynä. Sinne tehdään kaksi kokonaista voimalaa, PKE:lle pelkkä kattilalaitos.

Foster Wheeler Energian koko tilauskanta hipoi vuodenvaihteessa 700 miljoonaa euroa, missä luvussa nyt saatu tilaus ei ole vielä mukana. Sitä, kuinka PKE:n tilauksen arvo jakautuu Suomen ja Puolan yhtiöiden kesken, on Kaurasen mukaan vielä vaikea täsmällisesti arvioida.

Aiemmin Puolaan menneissä isoissa toimituksissa jako on mennyt aika lailla puolet ja puolet, hän sanoo. Valmistuksesta suurin osa tehdään Puolassa, Suomessa tehdään erikoisosia ja suunnittelutöitä.

Tilaaja on Puolan suurin sähköyhtiö


PKE on Puolan suurin sähköntuotantoyhtiö, jonka Etelä- ja Länsi-Puolassa sijaitsevat kahdeksan voimalaitosta tuottavat yhteensä runsaat 5000 megawattia sähköä.

Uusi kattilalaitos rakennetaan PKE:n nykyisen 840 megawatin laitoksen viereen Katowicen koillispuolella sijaitsevaan Lagiszaan. PKE:n tarkoituksena on korvata vanhentunutta sähköntuotantokapasiteettia uudella, entistä tehokkaammalla ja ympäristöystävällisellä teknologialla.

Lagiszan projektille odotetaan lopullista käynnistyslupaa ensi kesänä, jolloin se saataisiin kaupalliseen käyttöön vuoden 2005 lopussa.

Foster Wheelerillä on ennestään vankka kokemus Puolan markkinoista, sillä yhtiö on vuoden 1995 jälkeen Puolassa sopimukset yhteensä 2000 megawatin voimalaitoskapasiteetista. PKE:lle Foster Wheeler on aiemmin toimittanut jo kaksi laitosta.

Foster Wheelerin suurin meneillään oleva projekti Puolassa on Turowin noin 1500 megawatin voimala, joka on edennyt yli puolenvälin. Neljä yksikköä on toiminnassa ja kaksi yksikköä rakenteilla. Lisäksi työn alla on EC Chorzsw Elcholle menevä kokonaisvoimalatoimitus, joka on määrä luovuttaa kaupalliseen käyttöön tänä keväänä. Se tuottaa 224 megawattia sähköä ja 500 megawattia kaukolämpöä.

Foster Wheeler Energia kuuluu maailmanlaajuiseen Foster Wheeler Ltd. -konserniin. Suomen yksiköiden osuus koko konsernin liikevaihdosta on aiemmin liikkunut viidentoista prosentin vaiheilla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.