Mainos

Fossett yksin maailman ympäri

Amerikkalainen seikkailija Steve Fossett on onnistunut ensimmäisenä ihmisenä lentämään yksin kuumailmapallolla maailman ympäri.

- Steve on ylittänyt maaliviivan, ilmoitti Fossettin lennonjohtokeskuksen päällikkö Joe Ritchie St. Louisissa Yhdysvalloissa iltapäivällä Suomen aikaa.

Fossett, 58-vuotias chicagolainen miljonääri, saapui Länsi-Australiaan yläpuolelle, josta hän oli lähtenyt kuudennelle lentoyritykselleen 19. kesäkuuta. Samalla täyttyi hänen vuosikymmenen kestänyt urakkansa tavoitteen saavuttamiseksi. Lentomatkaa oli tuolloin takana 31 380 kilometriä.

- On vaikea kuvailla tunteita, joita nyt tunnen, Fossett sanoi pallostaan käsin lehdistötilaisuuteen.

- Olen sanomattoman helpottunut ja tyytyväinen. Fossettin suunnitelmissa oli palata maankamaralle aikaisin huomisaamuna paikallista aikaa.

Ennätyslennosta tulee virallinen vasta silloin, kun pallo lentäjineen laskeutuu. Fossettin lento heliumilla täytetyllä Spirit of Freedom -pallolla sujui koko lailla ongelmitta. Yhdysvaltain Missourissa toimineen lennonjohdon neuvojen avulla Fossett onnistui välttämään useita uhkaavia myrskyjä. Muutama päivä sitten lähellä Etelä-Amerikkaa Fossettilla oli vaikeuksia ylläpitää pallonsa lentokorkeutta ja hän arveli lennonjohdolle jo radioviestissä epäonnistuneensa jälleen. Jännitys lennolla säilyi kuitenkin loppuun saakka, sillä voimakkaat tuulet uhkasivat viedä hänen pallonsa lentoradalle, joka johtaisi Australian ohi eteläpuolelta.

Ennen tätä päivää Fossett ehti jo rikkoa kuumailmapallon yksilennon aika- ja pituusennätykset. Edellisen kerran palloilun historiaa kirjoitettiin vuonna 1999, kun sveitsiläinen Bertrand Piccard ja britti Brian Jones lensivät yhdessä maapallon ympäri pohjoisella pallonpuoliskolla.

Kansainvälisten ilmailusäännösten mukaan maapallon ympäri on lennettävä reittiä, joka on vähintään puolet maapallon ympärysmitasta (40 000 km) päiväntasaajalla.

(STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.