Mainos

Fosforipäästöistä eroon kanalassa

Fosforin poisto tulee Suomessa ja Ruotsissa kalliimmaksi kuin esimerkiksi Venäjällä, koska pohjoismaat ovat tähän mennessä jo paljon pidemmällä päästöjen leikkaamisessa.

Itämeren rehevöitymisen torjunnassa kannattaa satsata fosforipäästöjen leikkaamiseen. Pohjoismaisen ympäristörahoitusyhtiö Nefcon mukaan edullisimmillaan yhdestä fosforitonnista pääsee eroon 500 eurolla.

Kustannustehokkaimpia kohteita ovat suuret kanalat Venäjällä Pietarin lähistöllä ja Karjalankannaksella. Niiden fosfori- ja metaanipitoinen kananlanta tulisi käyttää polttoaineena bioenergialaitoksissa, joita rakennettaisiin paikan päälle.

Toiseksi edullisinta on Nefcon laskelmien mukaan investoida Pietarin kaupungin keskuspuhdistamon kemialliseen fosforinpoistoon. Yhdestä tonnista fosforia pääsee tällä tapaa eroon 6400 eurolla. Hanke toteutuukin muutaman vuoden sisällä, jolloin vuotuisesta kierrosta poistuu 1800 tonnia fosforia.

Kolmanneksi edullisin tapa on panna rahansa Baltian ja Puolan maatalouden ja kunnallisten jätevesien jatkopuhdistukseen laitoksissa. Hintaa fosforitonnin puhdistukselle tulisi 20 000-150 000 euroa.

Nefco on antanut selvityksensä fosforin poiston kustannuksista Itämeren suojelukomissiolle. Kustannustehokkuutta korostava ajattelutapa kiinnostaa myös monia ympäristönsuojelun alalla toimia yhtiöitä ja säätiöitä.

- Meillä on keskusteluja käynnissä sekä venäläisten että pohjoismaisten osapuolten kanssa. Mukana neuvotteluissa on tekniikan tuottajia ja rahoittajia, sanoo Nefcon ympäristövastaava Karl-Johan Lehtinen.

Pohjoismaissa kalliimpaa

Fosforitonnin poisto tulee pohjoismaissa huomattavasti kalliimmaksi kuin esimerkiksi Venäjällä tai Baltian maissa. Syynä on se, että pohjoismaat ovat päässeet tähän mennessä jo paljon pidemmälle päästöjen leikkaamisessa.

Jos esimerkiksi Ruotsissa tai Suomessa tehdään lisäinvestointeja toimivaan kunnalliseen jäteveden puhdistuslaitokseen, tulisi yhden poistetun fosforitonnin hinnaksi 360 000 eurosta ylöspäin, Lehtinen vertaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.