Fortumissa kuohuu - Liliukselle ehkä potkut, hallintoneuvosto lakkautetaan?

Fortumin uusi hallitus aikoo irtisanoa toimitusjohtaja Mikael Liluksen, kertoo Ilta-Sanomat.

Lehden tietojen mukaan irtisanomisen sinettinä on Liliuksen viime torstaina pitämä lehdistötilaisuus, jossa hän arvosteli kovin sanoin valtio-omistajaa ja poliitikkoja. Lilius ilmoitti jäävänsä eläkkeelle joulukuussa, mutta lehden mukaan se ei tule enää kyseeseen.

Fortumia on arvosteltu miljoonapalkkioiden maksamisesta johtajilleen.

Yhtiön hallintoneuvoston puheenjohtaja Markku Laukkanen kiistää tietävänsä mahdollisista tulevista potkuista.

- Se on yhtiökokouksen ja hallituksen käsissä. Hallintoneuvostolla on vain jälkikäteinen valvontavastuu. Me olemme äärimmäisen turhautuneita olemaan takuumiehinä ratkaisuissa, joihin emme ole voineet vaikuttaa, MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Laukkanen sanoo.

Laukkanen selventää, että hallintoneuvosto saa esittää kysymyksiä ja saa itselleen raportit tehdyistä päätöksistä jälkikäteen.

Hallintoneuvosto pitäisi lakkauttaa?

Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Risto E. J. Penttilän mielestä hallintoneuvosto pitäisi lakkauttaa:

- Se on pahimmillaan kiusallisessa tilanteessa selittelemässä. Jos taas valtuuksia lisättäisiin, se tulisi hallituksen tontille.

Laukkanen haluaa avata keskustelun siitä, mikä hallintoneuvoston rooli tulee jatkossa olemaan varsinkin Fortumin kaltaisissa pörssiyhtiöissä.

- Lakkauttaminen on valtio-omistajan tehtävä päättää. Haluan vain avata keskustelun siitä, tarvitaanko hallintoneuvostoa tässä muodossa, kun sillä ei nyt ole valtuuksia toimia, Laukkanen jatkaa.

Penttilän mielestä paras vaihtoehto olisi, että valtio ehdottaisi hallintoneuvostosta luopumista, vaikka aikataulu olisikin kiireinen.

Lue myös:

Katso Markku Laukkasen ja Risto E.J. Penttilän haastattelu (Huomenta Suomi 06.04.2009)

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat