Mainos

Fortumin pääjohtaja Heikki Marttinen irtisanotaan

Energiayhtiö Fortumin hallitus aikoo irtisanoa yhtiön pääjohtajan Heikki Marttisen. Fortumin tiedotteen mukaan hallitus oli asiasta yksimielinen. Marttisen irtisanominen tulee esille huomenna kokoontuvassa hallintoneuvostossa. Päätöksen perusteena on hallituksen ja pääjohtajan välinen luottamuspula.

Fortumin hallitus esittää toimitusjohtajan tehtävään yhtiön talousjohtajaa Eero Aittolaa. Hänen on määrä hoitaa tehtävää siksi kunnes yhtiölle on nimitetty uusi toimitusjohtaja ja tämä on ryhtynyt tehtävää hoitamaan.

Myös Marttisen mukaan irtisanomisen syyt liittyvät hallituksen ja pääjohtajan erilaisiin näkemyksiin yhtiön kehittämisestä.
-Kyllä meillä on ollut erilaisia linjauksia ihan substanssikysymyksistä. Jossain vaiheessa voin palata asiaan tarkemmin, mutta ne liittyvät esimerkiksi tiettyihin investointeihin ja niiden hoitamiseen, Marttinen kertoi. Marttinen luonnehti olevansa nyt lähinnä huojentunut ja helpottunut siitä, että yhtiön "solmuja on lähdetty avaamaan."

-Itse olen ollut myöskin hyvin tyytymätön siihen tapaan, jolla asioita on hoidettu pääjohtaja-hallitus-akselilla. Tietysti kun on erilaisia näkemyksiä siitä, miten Fortumin asioita pitäisi ratkoa ja viedä eteenpäin, niin silloin toimiva johto hyvin helposti joutuu tämmöisessä tilanteessa alakynteen, ja näin siinä nyt sitten kävi, Marttinen selvitti. Marttinen kertoi halunneensa, että ratkaisu pääjohtajan vaihdosta tulee nimenomaan yhtiön hallituksen puolelta.

-Itse en nähnyt mitään syytä irtisanoutumiseen, sillä tulokset viime vuodelta ovat hyviä. On tehty hienoa työtä Fortumin kehittämiseksi, strategiset tavoitteet ja kaikki muutkin tärkeimmät tavoitteet on viime vuoden aikana saavutettu, hän sanoi. Uutta työpaikkaa Marttinen ei vielä ole katsellut, mutta uskoi, että metsäteollisuudesta, energiateollisuudesta ja myös rahamaailmasta vuosien varrella kertyneelle kokemukselle löytyy käyttöä. Hän huomautti hankkineensa hallitustyön osaamista Suomen lisäksi myös ulkomailla, mm. Saksassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Englannissa ja Ranskassa.

Erottaminen ei sittenkään iso yllätys


Suuren valtionyhtiön pääjohtajan potkut on uutisena äärimmäisen harvinainen. Fortumin asioita tunteville ja

Fortum-logo

seuraaville pääjohtaja Heikki Marttisen irtisanominen ei kuitenkaan tullut yllätyksenä. Jo Fortumia muodostettaessa pari vuotta sitten monet epäilivät, mahtuvatko Marttinen ja hallituksen päätoiminen puheenjohtaja Matti Vuoria tekemään työtä rinnakkain. Fortum koottiin Nesteestä ja IVOsta.

Erottamisuutinen osoitti nämä epäilyt oikeiksi. Kahden vahvan hahmoon varaan nojannut johtajakäytäntö ei toiminut, etenkin kun Marttisen ja hallituksen välillä alkoi ilmetä kitkaa. Marttinen ei saneerannut Fortumia niin rankasti ja niin rivakalla tahdilla kuin yhtiön muut johtohenkilöt olisivat halunneet. Myös markkinoilla Marttiselta odotettiin enemmän. Osittain tämän vuoksi Fortumin osake ei ole sijoittajia kiinnostanut
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.