Mainos

Fortum sopi sähkön tuonnista Venäjältä

Fortum ja venäläinen sähkönviejä Technopromexport ovat tehneet uuden sopimuksen venäläissähkön tuonnista Suomeen. Fortumilla on sen mukaan ensi vuoden alusta seuraavien seitsemän vuoden ajan käytettävissään 300 megawatin tuontiteho Venäjältä.

Sähkölinjoja

Energiaa tuodaan vähintään 1,6 terawattituntia vuodessa. Nykyinen Fortumin ja TPE:n välinen sopimus päättyy vuoden lopussa. Sähköä on sen nojalla toimitettu koko 90-luvun ajan noin 4-4,5 terawattituntia vuosittain, mikä vastaa noin 5:tä prosenttia Suomen sähkönkulutuksesta. Uuden sopimuksen tuontiteho on selvästi entistä pienempi, mutta Fortumin johtajan Timo Karttisen mukaan siitä ei voi suoraan päätellä, että sähkön tuonti Venäjältä Suomeen olisi vähenemässä.

-On hyvin mahdollista ja oletettavaakin, että venäläiset myyjät myyvät nyt vapaaksi jäävää tehoa muilla sopimuksilla muille ostajille. Mekin voimme tehdä vielä lisäsopimuksia, Karttinen sanoi. Fortum ostaa TPE:n lisäksi sähköä myös kahdelta muulta venäläisyhtiöltä eli valtakunnalliselta RAO EES Rossiilta ja Pietarin alueen Lenenergolta. Näiden sopimusten volyymit ovat noin 0,3 terawattituntia vuodessa eli selvästi TPE-sopimusta pienempiä. Lenenergo-sopimus jatkuu vielä useita vuosia, RAO EES:n kanssa sopimus on katkolla vuodenvaihteessa.

Venäjällä halua lisätuontiin

TPE:n kanssa tehty uusi sopimus on Karttisen mukaan ehdoiltaan joustava. Kun entisessä sopimuksessa sähkön hinta oli kiinteä, se on nyt sidottu pohjoismaisen Nordpool-sähköpörssin hintojen kehitykseen. Venäläisillä olisi haluja tuoda sähköään enemmänkin Suomeen ja tätä kautta Pohjoismaiden ja Keski-Euroopan markkinoille. Viennin lisäys vaatisi kuitenkin investointeja lisäsiirtokapasiteettiin.

Nyt kun sähkön hinta Pohjoismaissa on ollut poikkeuksellisen alhaalla, niille on vaikea löytää maksajaa. Karttisen mukaan Fortumilla on halua tehdä kauppaa aina, kun oikea hinta löytyy. Sekä Venäjän raaka-ainemarkkinat että EU:n ja Venäjän välinen kaupankäynti kiinnostavat.

-Juuri nyt tarvetta tuontimäärän kasvattamiseen ei kuitenkaan ole, kun toisaalta on investoitu mm. Stora-Enson voimalaitoksiin ja sitä kautta lisätty omaa tuotantokykyä pohjoismaisilla markkinoilla.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.