Mainos

Fortum ostaa Loviisan ydinpolttoaineen Venäjältä

Venäläinen konserni on voittanut polttoainesopimuksen kansainvälisessä tarjouskilpailussa.

Fortum ostaa Loviisan ydinvoimaloiden uraanipolttoaineen laitosten käyttöiän loppuun asti venäläiseltä TVEL-konsernilta. Suurkaupan arvoa ei kerrota. TVEL voitti polttoainesopimuksen kansainvälisessä tarjouskilpailussa.

TVEL toimittaa Loviisan ydinvoimalaan uraanipolttoainetta karkeasti 10 tonnia vuodessa kummallekin voimalayksikölle. Vuotuiset toimitukset vaihtelevat latausaikataulun mukaan. Sopimusajan pituus on noin 20 vuotta. Polttoainetoimitukset nousevat yhteensä noin 400 tonniin.

- Kyllä tämä aika huomattava kauppa on, vaikka emme kerrokaan sopimuksen arvoa, sanoo Fortum Nuclear Services -yhtiön toimitusjohtaja Harri Tuomisto. Polttoaine-erien tarkka hinta määräytyy hänen mukaansa toimitushetken markkinahintojen perusteella.

Venäläistä ydinpolttoainetta on toimitettu Loviisan voimalaitokselle sen koko 30-vuotisen toiminnan ajan. Yksi polttoainetoimittajista on ollut TVEL-konserni.

- Yhteistyö venäläisten polttoaineen toimittajien kanssa on sujunut hyvin ja olemme tyytyväisiä nyt solmittuun sopimukseen. Sen avulla varmistamme kilpailukykyisen polttoaineen saannin Loviisan ydinvoimalaitokselle sen käyttöiän loppuun asti, sanoo johtaja Tapio Kuula Fortumista.

Loviisaan polttoaine tulee TVEL:ltä valmiina polttoainenippuina. TVEL käyttää polttoaine-elementeissä joko venäläistä tai Keski-Aasiasta tulevaa uraania. TVEL hankkii uraania mm. Kazakstanista.

TVEL on Venäjän johtava ydinpolttoaineen valmistaja. Se toimittaa polttoainetta 73 reaktoriin Venäjällä ja vie sitä 13 maahan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.