Mainos

Fortum myi päästökiintiöitä

Fortum on myynyt ensimmäisenä suomalaisyrityksenä kotimaassa säästyneitä hiilidioksidipäästöjä ulkomaille. Yhtiö myi 50 000 tonnin päästöt, jotka säästyivät Joensuun voimalaitoksen investointien yhteydessä. Tulevaisuudessa Suomi joutunee kuitenkin ostajan asemaan, kun Kioton ilmastosopimus astuu voimaan.

Fortum-logo

Fortumin päästökaupan ainekset löytyvät Joensuun voimalaitokselta. Miljoonaa markkaa maksaneen investoinnin jälkeen voimalaitos pystyy toimimaan tarvittaessa kokonaan puulla. Voimalaitoksen piipusta tulee hiilidioksia kuten ennenkin, mutta puunpoltosta syntyvä hiili sitoutuu metsiin ja sitä kautta kokoispäästöt pienentyvät. Joensuun voimalaitos pudotti hiilipäästöt puoleen ja Fortum myi osuuden Kanadaan. Voimalaitoksen päällikkö Vesa Maso uskoo, että pitemmällä tähtäimellä kiintiöistä syntyy merkittävä kauppatuote.

Yritysten ja maiden välinen päästökauppa lisääntyy merkittävästi lähivuosina, kun Kioton ilmastosopimus tulee voimaan. Tulevaisuudessa suomalaisyritykset näyttävät kuitenkin ostavan hiilipäästöjä, koska Suomella on vaikeuksia päästä Kioton sopimuksen vaatimalle tasolle.

Metsää

Euroopan Metsäinstituutti on selvittänyt metsien kykyä sitoa hiilipäästöjä.Suomen metsät nielevät valtaosan hiilestä, mutta metsäpinta-ala pienenee ja Suomen on pudotettava päästöjä entistä enemmän. Tutkija ennustaa Suomelle lisärasitteita ja ne vaativat tekoja sekä metsässä että energiantuotannossa. Ohjelmajohtaja Timo Karjalainen Euroopan Metsäinsituutista kertoo, että Suomessa on joko perustettava uusia metsiä tai säädettävä huomattavia rajoituksia energiatuotannon hiilidioksiidipäästöissä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.