Fortum maksoi ennätyshinnan venäläisestä energiayhtiöstä

Fortumin maksama hinta länsisiperialaisesta energiayhtiöstä TGC-10:sta oli ennätyskorkea. Koskaan aikaisemmin Venäjällä ei ole maksettu niin paljon energian tuotantokapasiteetista. Fortum voitti huutokaupan 2,7 miljardilla eurolla.

TGC-10:n valtionosuuden myynyt sähköntuotantojätti RAO UES toteaa tiedotteessaan, että Fortum maksoi 767 dollaria tuotantokilowattia kohden ostaessaan enemmistön TGC-10:stä ja arvosti kaupassa yhtiön osakkeiden hinnan 18 prosenttia markkina-arvoa korkeammalle.

Venäjän valtionjohtoisen sähkömonopolin RAO UES:n pilkkomiseen liittyvissä kaupoissa edellinen ennätys tehtiin energiayhtiö OGK-4 myynnissä, jolloin saksalainen E.ON maksoi tuotantokilowatista 753 dollaria eli 14 dollaria vähemmän kilowatilta.

Fortumin maksettua TGC-10:n osakkeista 18 prosenttia markkinahintaa korkeamman arvon Moskovan arvopaperipörssin reagoi kauppaan siten, että TGC-10:n osakkeiden hinta nousi tänään 9,15 prosenttia.

Venäläismedia hämmästeli hintaa

Venäläiset talouslehdet otsikoivat kauppaa: "Kalliita kilowatteja", "Virta lyö ennätyksiä". Vedomosti-lehdessä kauppaa kommentoinut Uralsib-yhtiön Matvei Taits arvelee, että korkeasta hinnasta huolimatta kauppa on kannattava, koska yhtiön lämpövoimalat toimivat tehokkaasti ja sijaitsevat alueella, missä on paljon kysyntää ja maksukykyä.

Kommersant- lehden tavoittama asiantuntija Dmitri Terehov IG-yhtiöstä olettaa, että Fortum sai ostaa siperialaisyhtiön annettuaan periksi kahden muun venäläisen energiayhtiön ostopyrkimyksissä.

Finam- sijoitusyhtiössä oltiin puolestaan yllättyneitä, että Fortum maksoi niin korkean hinnan yhtiöstä, vaikka markkinoilla on likviditeettikriisi. Finam-yhtiö laskee, että lainan hinnan huomioon ottaen Fortum osti tuotantokapasiteetin itse asiassa 863 dollarin kilowattihinnalla.

Itseään pilkkovassa RAO UES -yhtiössä uskotaan, että vielä myymättä olevien energiayhtiöiden kaupoissa voidaan lyödä uusi ennätys kaupphinnassa. Mutta Venäjän sijoitusmarkkinoiden asiantuntijat ovat siitä eri mieltä.

Fortumin oman tiedotteen mukaan kauppa laimentaa Fortumin osakekohtaista tulosta kahden vuoden ajan.

Venäläislehdissä TGC-10:n pääjohtaja, Andrei Shishkin arvelee, että kauppaan liittyvän investointisopimuksen ansiosta yhtiön tuotantokapasiteetti kaksinkertaistuu vuoteen 2012 mennessä.

Fortum nuollut myös näppejään Venäjällä

Fortum tavoitteli myös energiayhtiö TGC-1:n enemmistöä, mutta hävisi huutokaupassa kaasujätti Gazpromille, vaikka Fortum oli jo saanut hankituksi määrävähemmistön yhtiöstä. Gazpromin ostettua yhtiön Fortum luopui vähemmistöosakkeistaankin. Fortum joutui myös häviölle pietarilaisen Lenenergon ostohankkeessa. Siperialaisen energiayhtiön oston on arveltu olleen vaihtokauppa siitä, että Fortum peräytyi aiemmissa ostoaikeissaan.

Fortum on venäläislehtien mukaan edelleen havittelemassa yhtä energiayhtiötä, OGK-1, jonka huutokauppa pidetään myöhemmin keväällä. Myyntiin tulevat tuolloin myös TGC-6, TGC-11, TGC-2 ja TGC-4.

Fortumin hankkima TGC-10:n tekee energiaa pääasiassa maakaasulla, jonka toimitus on Gazpromin käsissä. Kauppasopimuksessa on määritelty, että muukin kuin Gazprom voi toimittaa TGC-10:lle tuotantoraaka-aineen, mutta käytännössä muita vaihtoehtoja ei Venäjällä ole.

Lähteet: RBK, Vedomosti ja Kommersant, RAO UES, Fortum

Lue myös:

    Uusimmat