Mainos

Fortum ja Kemijoki Oy lupaavat tukea vaelluskalojen palauttamista

Voimayhtiöt Fortum ja Kemijoki Oy vakuuttivat tänään tiedotustilaisuudessa tukevansa vaelluskalojen palauttamista rakennettuihin jokiin.

Fortum lupasi lisärahoitusta Oulujoen vaelluskalahankkeeseen Montan voimalaitoksella. 

- Tärkeintä on, että kalojen lisääntymisalueilla saataisiin luonnon lisääntyminen käyntiin. Tärkeimpiä keinoja ovat tuki-istutukset lisääntymisalueille ja aikuisten kalojen ylisiirto lisääntymisalueille, sanoo Fortumin ympäristöpäällikkö Jukka Muotka.

Fortum haluaa seurata näiden toimien tehoa ennenkuin päättää, tarvitaanko myös uusia kalateitä.

Kemijoki Oy on samoilla linjoilla. Yhtiö aikoo jatkossa keskittyä erityisesti luonnonlohikannan lisäämiseen Ounasjoessa.

- Tärkeintä eivät ole keinot vaan päämäärä eli luontaisen lohikannan luominen lisääntymisalueelle Ounasjokeen. Nopein tapa käynnistää se on emokalojen ylisiirto. Jos ylisiirtojen hinta jossain vaiheessa ylittää kalatien hinnan, sitten rakennetaan kalatie, pohtii Kemijoki Oy:n ympäristöpäällikkö Erkki Huttula.

Kalateiden rakentaminen tärkein keino

Huttula muistuttaa, että vaelluskalojen palauttaminen Kemijokeen on pitkä projekti.

- Kyllä se on kymmenien vuosien projekti ja vaatii erilaisia tukitoimia riippumatta siitä, tapahtuuko kalojen siirto kumipyörillä vai kalateitä pitkin.

MTV Uutislivessä vieraillut näyttelijä ja kala-aktiivi Jasper Pääkkönen tuhahtaa voimayhtiöiden lupauksille.

- Nuo puheet herättävät epäuskoista huvittuneisuutta. Kyllä olisi jo aika päästä puheista tekoihin. Vuosikymmeniä on lupailtu, mutta mitään konkreettista ei ole tapahtunut. Kalateiden rakentaminen pitäisi aloittaa per heti.

Tutkijan mielestä kaikkia keinoja tarvitaan vaelluskalojen palauttamiseen, mutta kalatiet ovat tärkeimpiä.

- Kalatiet ovat keskiössä. Jos puhutaan vaellusyhteyksien palauttamisesta, se onnistuu vain ja ainoastaan kalateiden avulla. Ja nousureittien lisäksi kaloille tarvitaan myös alasvaellusreitit, muistuttaa Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen (RKTL) ohjelmapäällikkö Aki Mäki-Petäys.  

Kemijoki Oy on Suomen suurin vesivoiman tuottaja. Sillä on 20 vesivoimalaa ja se tuottaa kolmanneksen Suomen vesivoimasta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.