Fortum ja E.ON sopivat 800 meuron omaisuuserien vaihdosta

Fortumja saksalainen E.ON ovat sopineet lähes 800 miljoonan euron omaisuuserien vaihdosta. Fortumin mukaan vaihtokauppa vahvistaa olennaisesti yhtiön asemaa sen keskeisillä toiminta-alueilla Pohjoismaissa ja muualla Itämeren alueella.

Fortum saa omistukseensa 21,4 prosenttia Norjan toiseksi suurimman sähköyhtiön Hafslund ASA:n osakkeista. Lisäksi Fortum saa koko osakekannan Ostfold Energi Nett AS:ssä, Ostfold Energi Kraftsalg AS:ssä ja Ostfold Energi Entreprenor AS:ssä, sekä 49 prosenttia osakkeista Fredrikstads Energi AS:ssä. Norjan hankintoihin sisältyy myös joitakin pienempiä osakkuuksia.

Lisäksi Fortum saa 9,3 prosentin omistusosuuden AO Lenenergosta, Koillis- Venäjän suurimmasta sähkö- ja lämpöyhtiöstä. Kaupan jälkeen Fortumin omistusosuus Lenenergosta kohoaa 15,7 %:iin.

Fortum myy voimalaitoksensa Burghausenissa, Saksassa ja Edenderryssä, Irlannissa E.ON:lle. Lisäksi E.ON saa omistukseensa noin 43 000 asiakkaalle Etelä-Ruotsissa sähköä toimittavan Fortum Distribution Småland AB:n koko osakekannan ja liiketoiminnan.

Kaupan tasaamiseksi Fortum maksaa yhteensä 150 miljoonaa euroa E.ON:lle. Vaihtokaupalla ei ole merkittävää vaikutusta Fortumin tulokseen tai taseeseen. Lisäksi Fortum ja E.ON ovat sopineet, että Fortum peruuttaa E.ON:n ja Ruhrgasin fuusiolupaa koskevan valituksensa, Fortum sanoi tiedotteessaan perjantaina.

Fortum järjestää vaihtokaupan johdosta tiedotustilaisuuden kello 14.30.

Fortumin osake oli uutisen julkistamisen jälkeen Helsingin pörssissä 2,25 prosentin nousussa 5,90 eurossa.

Moniala- ja energiakonserni E.ONin eurooppalaiset kilpailijat hyväksyvät yhtiön Ruhrgas-kaupan. Saksan kauppaministeriön edustaja kertoi tänään kilpailijoiden vetäneen valituksensa pois. Hän ei kertonut yksityiskohtia vetäytymisen ehdoista.

E.ON hankki kaasuyhtiö Ruhragsin viime vuonna. Saksan hallitus ehti hyväksyä jo järjestelyn, mutta E.ONin kilpailijat nousivat vastarintaan. Asiasta valittaneiden joukossa oli myös suomalainen Fortum.

Saksan hallituksen mielestä yhtiöiden yhdistäminen on välttämätöntä Saksalle, koska se on tulossa entistä riippuvaisemmaksi kaasun tuonnista.

(MTV3-Kauppalehti)

Lue myös:

    Uusimmat