Mainos

Fortum ennustaa sähkön hinnan nousevan talvella

Syynä ovat alhaiset vesivarastot, epävarmuudet Ruotsin ydinvoimalaitoksissa, sähkön kulutuksen kasvu ja päästökauppa.

Sähköhuolto kiristyy ensi talvena ja sähkön hinta nousee edelleen, arvioi energiayhtiö Fortum. Korkea sähkön hinta perustuu markkinoiden fundamentteihin eli perustekijöihin, sanoo johtaja Lotta Forssell Fortumista. Hän torjuu kommenteillaan samalla epäilyjä, että sähköyhtiöt tai Fortum olisivat nostaneet sähkön hintaa omalla toiminnallaan.

Fortumin markkinakatsauksen julkistanut Forssell ei ottanut kantaa selvitysmies Matti Purasjoen yhtiötä koskeviin esityksiin. Toimitusjohtaja Mikael Lilius ei ollut tiedotustilaisuudessa.

- Hintakehitys perustuu markkinoihin. Syynä ovat alhaiset vesivarastot, epävarmuudet Ruotsin ydinvoimalaitoksissa, sähkön kulutuksen kasvu ja päästökaupan vaikutus, joka on merkittävä, sanoo Forssell. Kulutus on Forssellin mukaan noin 2,5 prosentin kasvussa.

"Hinta tutkitusti oikealla tasolla"

Pohjoismaiden sähköpörssin markkinahinta perustuu johtaja Lotta Forssellin mukaan selvästi markkinatilanteeseen. Hän toteaa norjalaisen ECON-tutkimuslaitoksen tuoreen selvityksen osoittavan, että markkinahinnat ovat samalla tasolla kuin täydellisen kilpailun mallissa.

Niclas Damsgaardin tutkimuksen mukaan sähköfutuurien hintakäyrä seuraa tarkoin täydellisen kilpailun mallin mukaisesti laskettua teoreettista hintaa. Ensi talven hinta liikkuu heikon vesitilanteen vuoksi noin 70 euron tasolla megawattitunnilta, toteaa Forssell. Normaalina vesivuotena markkinahinta olisi tutkimuksen mukaan nykytilanteessa runsaassa 50 eurossa megawattitunnilta eli runsaassa 5 sentissä kilowattitunnilta.

Forssellin mukaan ensi talven sähköhuoltoon liittyy epävarmuutta mutta näkyvissä ei ole kriisiä. Norjassa on kuitenkin alueita, joiden sähköhuolto saattaa ensi talvena olla hyvin tiukoilla, hän toteaa.

Tuotantokapasiteetin niukkuus ja veden vähyys merkitsevät sitä, että hiiltä käytetään talvella paljon sähkön tuotannossa. Fortum on varautunut talveen varastoimalla runsaasti hiiltä ja varmistamalla laudekapasiteettia käytettäväksi.

- Fortum pitää lauhdekapasiteettia käyttövalmiina. Inkoossa kolme yksikköä on jo käytössä ja neljäs yksikkö saadaan valmiuteen ennen talvea, jolloin ne kaikki ovat käytössä. Siitä on pitkä aika, kun kaikki neljä Inkoon yksikköä olivat yhtä aikaa käytössä, kertoo Forssell.

Fortumin Meri-Porin-voimala on myös käytössä. Haapaveden turvevoimalassa on käynnissä vuosihuolto ja ympäristöparannuksia. Laitos on Forssellin mukaan käyttövalmiudessa lokakuussa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.