Forssassa geenirehun vastainen mielenosoitus

Myös Suomen Luonnonsuojeluliitto on yhtynyt vetoomukseen, jossa vaaditaan geenirehua käyttävien yritysten boikotoimista. Lihateollisuuden mielestä geenimuunnellun soijan käyttö on väistämätöntä nykyisessä kilpailutilanteessa.

Forssassa on osoitettu liki 50 hengen voimin mieltä geenimuunneltua rehua vastaan. Kohteena oli LSO Foods, joka ilmoitti alkukesästä aloittavansa geenimuunnellun soijan tuonnin sikojen rehuksi.

"Ei GMO-rehua Suomeen" ja "GM-harjoittelu laboratorioihin", vaativat GMO-vapaa Suomi -kampanja ja Kansalaisten Bioturvayhdistys kylteissään. Sanomaa vahvistivat yhteishuudot ja vaaleanpunaiset vaatteet, jopa sikapuku.

Tiedottaja Hannes Tuohiniityn mukaan Forssassa näkyi geenimuuntelua vastustavien aktivistien lisäksi tavallisia kuluttajia, jotka eivät halua geenimuuntelun avulla tuotettua ravintoa.

Luonnonsuojeluliitto vaatii merkintöjä

Mielenosoittajat veivät LSO:n edustajille tutkimustuloksia, joiden mukaan geenimuunneltu soija on osoittautunut haitalliseksi koe-eläintutkimuksissa.

Vastustajat muistuttivat, että sikojen rehu on ensimmäinen geenimuunneltu tuote, joka tulee laajamittaisesti käyttöön Suomessa. Järjestöt pitävät todennäköisenä, että useat muut rehualan toimijat seuraavat LSO:n esimerkkiä ja että geenimuunneltua raaka-ainetta sisältävää rehua päätyisi myös siipikarjalle.

GMO-vapaa Suomi -kampanja ja Kansalaisten Bioturvayhdistys kehottavat kuluttajia boikotoimaan LSO:n asiakkaiden HK:n ja Järvi-Suomen portin tuotteita, kunnes yritykset peruvat geenimuunnellun rehun käyttöpäätöksen.

Luonnonsuojeluliitto yhtyi boikottivetoomukseen. Vs. ympäristönsuojelukoordinaattori Riitta Savikko muistutti, että boikotti on tehokkain keino vaikuttaa Suomessa käytettävään rehuun. Luonnonsuojeluliiton mielestä kuluttajilla on oikeus tietää, mitä ruoka sisältää ja miten se on tuotettu. Siksi geenimuuntelusta kertovat merkinnät tulee tehdä lainsäädännöllä pakollisiksi.

- Tällä hetkellä pakkausmerkinnöissä ei kerrota, onko liha, maito tai kananmunat tuotettu geenimuunneltua ainesta sisältävällä rehulla, toteaa Savikko.

Luonnonsuojeluliiton mielestä geenimuunneltu tuotanto vaarantaisi koko luomutuotannon sekä kyseenalaistaisi Suomen maineen puhtaan maatalouden maana.

Geenimuuntelua vastaan on Suomessa osoitettu mieltä aiemmin ainakin Joensuussa Metsäntutkimuslaitoksen koivukokeen yhteydessä ja Jokioisissa perunakokeeseen liittyen.

Lihateollisuus puoltaa geenimuunnellun soijan käyttöä

Suomen lihateollisuuden mielestä geenimuunnellun soijavalkuaisen käyttö rehunvalmistuksessa on väistämätöntä nykyisessä kilpailutilanteessa.

Lihateollisuuden mukaan geenimuunnellun soijan käyttö auttaa suomalaista lihaketjua menestymään kilpailussa tuontilihan kanssa. Pääosa tuontilihasta tulee maista, joissa geenimuunnellut rehut ovat jo käytössä.

Perinteisen soijan saatavuus heikkenee jatkuvasti, ja saatavuuden heiketessä hintaero tavallisen ja geenimuunnellun soijan välillä kasvaa, perustelee Suomen Lihateollisuusyhdistys tiedotteessaan.

EU:ssa geenimuunneltu soija on yleisesti käytössä. EU tuo kolme neljäsosaa käyttämästään kasvivalkuaisesta yhteisön ulkopuolelta, pääasiassa Yhdysvalloista, Brasiliasta ja Argentiinasta. Yhdysvalloissa lähes kaikki viljelyssä olevat soijalajikkeet ovat geenimuunneltuja. Brasiliassa geenimuunnellut lajikkeet ovat viljelyssä kahdella kolmasosalla soija-alasta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat