Forsmarkista radioaktiivista ainetta valumaveteen

Forsmarkin voimalasta valuvan veden radioaktiivinen cesium-pitoisuus on peräti kymmenkertainen normaaliin verrattuna.

Valumaveden radioaktiivisuus on mittausten mukaan kohonnut noin kymmenkertaiseksi normaaliin verrattuna Ruotsin Forsmarkin ydinvoimalan yhteydessä sijaitsevassa radioaktiivisen jätteen säilytyspaikassa. Radioaktiivisuus on silti sallitun maksimiarvon alapuolella eikä siitä ole koitunut vaaraa ympäristölle tai ihmisille, kertoo Ruotsin ydinturvallisuutta tarkkailevan viraston SKI:n apulaistiedotuspäällikkö Maria Svensson.

Kohonneita radioaktiivisuuksia on mitattu tilassa, jossa säilytetään Ruotsin ydinvoimaloista peräisin olevaa matala- ja keskiaktiivista niin sanottua käyttöjätettä. Kyseessä on tällaisen jätteen loppusäilytyspaikka.

-Siellä ei ole polttoainejätettä, vaan esimerkiksi hansikkaita, työkaluja ja suodattimia, kertoo Ruotsin ydinjätteistä vastaavan Svensk Kärnbränslehantering (SKB) -yhtiön käyttöosaston päällikkö Bo Sundman STT:lle.

Loppusäilytyspaikan kaikki valumavesi johdetaan säiliöön, josta sen radioaktiivisuus mitataan, ennen kuin vesi lasketaan pois. Sundmanin mukaan nyt radioaktiiviseksi todettua vettä ei ole laskettu mereen.

-Olemme päättäneet olla laskematta ulos tätä vettä. Se käsitellään Forsmarkin jätteenkäsittelylaitoksessa, Sundman sanoi.

"Tynnyri ruostunut"

Osa loppusäilytyspaikan jätteistä on peltitynnyreissä. SKB:n julkaiseman tiedotteen mukaan todennäköisin syy valumaveden kohonneeseen radioaktiivisuuteen on se, että yksi tynnyreistä on ruostunut puhki ja valumavesi on päässyt kosketukseen radioaktiivisen jätteen kanssa. Ruotsin radion mukaan vedestä on havaittu cesium 137:ää.

Sundmanin mukaan kyseessä on vähintään kymmenen vuotta vanha tynnyri. Ruotsin radio kertoi tänään, että tynnyrien ruostumisongelma oli tiedossa jo 1980-luvulla. Nykyisin käytetään ruostumattomia tynnyreitä, Sundman kertoi.

SKB:n mukaan valumaveden radioaktiivisuuteen aiotaan puuttua ensi vaiheessa rakentamalla katto jätteiden säilytyspaikan päälle. Myöhemmin jätteet on tarkoitus valaa betoniin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat