Forsiuksen epäonniselle avustajalle korvaus oikeudenkäynnin venymisestä

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on tuominnut Suomen valtion maksamaan korvauksia pitkäksi venyneestä oikeudenkäynnistä helsinkiläiselle oikeustieteen kandidaatille. Kyseessä on sama juristi, jota Lohjan käräjäoikeus kielsi toissa viikolla avustamasta kansanedustaja Merikukka Forsiusta (kok.).

Juristia vastaan on nyt vireillä oikeudenkäynti Helsingin käräjäoikeudesta. Häntä tullaan syyttämään törkeästä velallisen epärehellisyydestä. Kymmenen vuoden takaisia tapahtumia puivassa jutussa on toisena syytettynä tunnettu helsinkiläinen asianajaja. Molemmat ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.

EIT määräsi valtion maksamaan juristille 2 500 euroa korvauksia aineettomasta vahingosta.

Ihmisoikeussopimuksen vastaiseksi katsottu oikeudenkäynti kesti kolmessa eri oikeusasteessa yli kuusi ja puoli vuotta. Juttu käsitteli osallisuutta törkeään kavallukseen.

Kun juristilta evättiin oikeus avustaa Forsiusta riita-asiassa, hän sanoi MTV3:lle olevansa ratkaisuun pettynyt

- Oikeusprosessi saattaa Suomessa kestää seitsemän kahdeksan vuottakin. Tämä voisi tarkoittaa sitä, ettei minulla ole mahdollisuutta harjoittaa ammattiani tuona aikana, vaikka olen vain epäiltynä rikoksesta, juristi sanoi tuolloin.

EIT:n tuoreeseen päätökseen hän on tyytyväinen.

- Korvaussumma on symbolinen. Valitin periaatteellisista syistä, hän sanoo EIT:n päätöksestä.

Suomi on saanut muutaman viime vuoden aikana kymmeniä päätöksiä pitkistä oikeudenkäynneistä.

Lue myös:

    Uusimmat