Mainos

Focus-ryhmä: Ekokatastrofi uhkaa Jugoslaviaa

Jugoslaviaa uhkaa Naton pommitusten jäljiltä ekologinen katastrofi, mikäli pahimmin saastuneilla alueilla ei ryhdytä pikaisiin toimiin, sanoi kansainvälinen humanitäärinen ryhmä tänään.

Jugoslavian uutistoimisto Beta kertoi venäläisistä, itävaltalaisista, kreikkalaisista ja sveitsiläisistä asiantuntijoista koostuvan Focus-ryhmän vierailleen Jugoslaviassa heinä-elokuun vaihteessa ja tehneen kemiallisia ja radiologisia analyyseja suurimpia vahinkoja kärsineissä kaupungeissa. Ekologisesti vaarallisimmat seuraukset johtuivat Pancevon teollisuuskompleksin, Novi Sadin öljynjalostamon, Pristinan ja Smederevon öljyvarastojen ja Nisin ja Borin muuntamoasemien pommittamisesta, ryhmä sanoo alustavassa raportissaan.

Ryhmän mukaan analyysitulosten perusteella äärimmäisen myrkyllisten ja syöpää aiheuttavien aineiden vapautuminen luo vakavan ekologisen uhkan Jugoslavialle. Ryhmän raportissa kerrotaan, että esimerkiksi Pancevon pommien vahingoittamasta elektrolyysitehtaasta oli päässyt ympäristöön kahdeksan tonnia elohopeaa, mikä vaarantaa ihmisen ja ympäristön terveyden koko Keski-Jugoslaviassa.

Raportin mukaan raakaöljyn, öljyn, dieselin ja keinotekoisten lannoitteiden pääsy maaperään ja vesivarastoihin on johtanut läheisten kaupunkien, kylien ja jokien saastumiseen. Tämä voi raportin mukaan "muuttaa alueen ekologista tasapainoa ja johtaa peruuttamattomiin kasvien ja eläinten mutaatioihin". Ryhmä vaati kansainvälisiä järjestöjä jatkamaan toimintaansa Jugoslaviassa niin pian kuin mahdollista estääkseen "mahdollisen ekologisen romahduksen".

Kyseessä oli toinen kansainvälisen asiantuntijaryhmän vierailu Jugoslaviaan sotilasliitto Naton 11-viikkoisen ilmasodan jälkeen. Tämän YK:n asiantuntijaryhmän mukaan pommitus ei ole aiheuttanut alueelle ekologista katastrofia, mutta ryhmä vaati silti pikaisia toimia vahinkojen korjaamiseksi. Ryhmää johtanut Pekka Haavisto sanoi kuitenkin, että alueelta oli löytynyt "vaarallisesti" saastuneita kohteita Naton pommittamilta teollisuusalueilta. YK:n ympäristöohjelma sanoi torstaina, että se tutkii Naton käyttämien, uraania sisältävien ammuksien ihmisen terveydelle aiheuttamia vahinkoja.
(STT-Reuters-AFP)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja