Mainos

Flunssakaudesta tulossa tavallinen – Suomi välttymässä Euroopan vakavilta viruksilta

Syksyn flunssakaudesta näyttää tulevan tavanomainen, arvioidaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL). Euroopassa vakavia taudinkuvia aiheuttaneita enterovirusinfektioita ei ole toistaiseksi todettu Suomessa.

Ei ole viitteitä siitä, että meillä olisi liikkeellä uudenlaisia virustyyppejä, arvioivat erityisasiantuntija Niina Ikonen ja tartuntatautilääkäri Sohvi Kinnula THL:stä.

Monet Euroopan maat ovat raportoineet enterovirusinfektioiden lisääntyneen huhtikuusta alkaen. Tänä kesänä niiden yhteydessä on esiintynyt muun muassa Espanjassa, Ranskassa ja Alankomaissa myös vakavia neurologisia oireita, kuten aivokalvontulehdusta, enkefaliittia tai halvausoireita sekä hengitystieinfektioita. 

Euroopassa kiertää tällä hetkellä useita eri enterovirustyyppejä mukaan lukien aikaisemmin harvoin esiintyneitä enteroviruksia A71 ja D68.

Kinnulan mukaan ei kuitenkaan ole syytä huolestua.

– Enterovirusinfektioiden määrä lisääntyy yleensä loppukesällä ja alkusyksyllä. Maat ovat raportoineet tapauksista seurantaa helpottamaan, jotta tiedämme olla varuillamme, Kinnula kertoo.

Vastaavia tapauksia tulee Suomessakin ilmi yksittäistapauksina. Laajemmin ne eivät kuitenkaan meillä ole toistaiseksi levinneet.

Jos niin kävisi, Kinnulan mukaan erityisiä toimenpiteitä ei tarvittaisi.

– Hygieniatoimenpiteitä lukuun ottamatta ei ole mitään erityisiä keinoja, joilla voisi ehkäistä enterovirusta leviämästä. Tehokkain tapa estää leviäminen on käsihygieniasta huolehtiminen.

Koulujen alkaminen alkaa näkyä

Tavallisin syksyllä flunssaa aiheuttava virus on rinovirus, joka on Kinnulan mukaan lisääntynyt hiukan viime viikosta.

– Se sopii koulujen aloittamiseen. Virus pääsee leviämään silloin helpommin.

Niin Kinnulan kuin Ikosenkin mukaan mistään poikkeavasta ei kuitenkaan ole merkkejä.

– Joka syksy rinovirusinfektioiden määrä lisääntyy, yleensä elo–marraskuussa. On tavanomaista, että myös hengitystievirusinfektiot lisääntyvät, kun lapset menevät päiväkoteihin ja kouluihin.

Kinnula ja Niina Ikonen arvioivat, että syysflunssakausi ei kuitenkaan vielä ole päässyt kunnolla käyntiin. Parin viikon kuluttua tilanne lienee jo toinen.

Influenssakausi käynnistyy vasta vuodenvaihteessa. Niina Ikonen ennakoi, että myös siitä näyttäisi tulevan tavanomainen.

– Parina viime kautena influenssakausi on alkanut totuttua aiemmin, mutta nyt ei ole viitteitä mistään poikkeavasta.  Olettaisin, että influenssakausi on normaali ja varmaan epidemia käynnistyisi vuodenvaihteen paikkeilla tai sen jälkeen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.