Mainos

Flow päätti ja kruunasi festivaalikesän – katso kuvat

Lykke Li on Ruotsin tämän hetken kuumimpia kansainvälisiä tähtiä. Hän oli myös Flow Festivalin odotetuimpia esiintyjiä, ja siksi hänen lauantai-illan keikan peruuntuminen viime hetkellä oli harmillinen takaisku tuhansille Helsingin Suvilahteen kokoontuneille musiikinystäville.

Siinä olivatkin kaikki huonot uutiset Flown kahden ensimmäisen päivän ajalta. Suvilahdessa on saatu nauttia luultavasti kesän luultavasti viimeisestä aurinkoisesta ja lämpimästä festivaaliviikonlopusta sekä itse tapahtumasta, jossa melkein kaikki on parempaa kuin muilla kotimaisilla festivaaleilla.

Otettakoon esimerkkinä festivaaliruoka, joka on käsitteenä totuttu yhdistämään kebabeihin, nakkisämpylöihin ja muuhun rasvankatkuiseen pikaruokaan. Flowssa roskaruokaa on vaikeampaa löytää kuin gourmetia: ravintolakojuissa on tarjolla sushia, hummusburritoja, smoothieita, luomua, lähiruokaa ja muuta trendikkään nuoren, toimeentulevan kaupunkilaisen ruokaympyrään kuuluvaa.

Siinä missä useimmat festivaalinjärjestäjät aitaavat kaljanjuojat karsinoihin, jotka ovat turhan kaukana kaikista esiintymislavoista, Flowssa koko tapahtuma-alue on yhtä suurta anniskelualuetta. Alkoholia saa nauttia vapaasti vaikkapa lavan edustalla.

Liekö hillityn juomisen perimmäisenä syynä alkoholin korkeahko hinta – seitsemän euroa tölkillisestä olutta – mutta näkyvää päihtymystä ja sen aiheuttamia järjestyshäiriöitä ei Flowssa pahemmin havaitse.

Todennäköisempi selitys harvinaisen hillitylle festarijuomiselle löytyy kohdeyleisöstä, joka ei ole tullut ensisijaisesti päihtymään vaan nauttimaan musiikista, muusta ohjelmasta sekä toistensa seurasta.

Janelle Monáe kruunasi lauantai-illan

Musiikillisesti Flown tarjonta on onnistunutta, jos onnistuneena pitää laajaa, monipuolista, kansainvälistä ja ajankohtaista valikoimaa. Suurin osa Flown esiintyjistä on perinteisesti ollut nimiä, joista suurin osa populaarimusiikkia seuraavista ei ole kuullutkaan.

Toisaalta sunnuntain pääesiintyjä, hiphopin megatähti Kanye West, saattaa olla suurempi ja suositumpi kuin yksikään tämän kesän suomalaisten rockfestivaalien pääesiintyjistä.

Muita Flown kohokohtia ovat olleet muun muassa norjalainen elektroduo Röyksopp, kotimainen Regina, suomalais-ranskalainen The Dø, newyorkilainen indierock-yhtye The Pains of Being Pure at Heart sekä ennen kaikkea lauantai-illan kruunannut Janelle Monáe.

Musiikkikriitikot ovat jo jonkin aikaa enteilleet, että kansasilaisesta parikymppisestä Janelle Monáesta on kovaa vauhtia kasvamassa poptaivaan supertähti. Mutta ainakin Flown yleisölle Monáe näytti jo olevan sellainen.

Äärimmilleen täyttynyt Nokia Blue Tent yltyi kovaan huutoon, kun Monáe bändeineen otti teltan haltuun pidäkkeettömän villillä esiintymisellään ja musiikillaan, joka on ennakkoluuloton sekoitus soulia, funkkia, r&b:tä, gospelia, musikaalia sekä tarttuvaa valtavirtapoppia.

Kaikista kovimpaan hurmokseen yleisö ei kuitenkaan yltynyt Janellen omista biiseistä, vaan Jackson Five -coverista I Want You Back, joka kuulosti hämmentävän paljon alkuperäisversiolta. Jopa Janellen lauluääni muistutti tässä tulkinnassa alakouluikäisen Michael Jacksonin ääntä.

Flown päätöspäivänä luvassa on Kanye Westin lisäksi esimerkiksi kotimaisen Rubikin progressiivista kevytrokia, Ruudolfin lyömättömän laadukasta suomiräppiä, skotlantilaisen Mogwain instrumentaalitunnelmointia sekä jamaikalaista rytmimusiikkia tarunhohtoisen Sly & Robbie -kaksikon malliin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.