Mainos

Floridan oikeusjärjestelmä ihmetyttää – varoituslaukauksesta 20 vuotta vankeutta

Viime aikojen tapahtumien vuoksi Yhdysvalloissa on käyty raivoisaa rotukeskustelua – eikä 31-vuotiaan Marissa Alexanderin tuomio ainakaan vaienna kritiikin ääniä.

Floridalainen korttelivartija George Zimmerman, joka ampui kuoliaaksi 17-vuotiaan Trayvon Martin, sai toissapäivänä vapauttavan tuomion. Valamiehistön mielestä Zimmermanin toiminta oli itsepuolustusta.

Samaan aikaan väkivaltaisesti käyttäytynyttä miestään paennut perheenäiti Marissa Alexander tuomittiin Floridassa vankeuteen, vaikkei hän haavoittanut ketään.

Alexander ampui varoituslaukauksen kotitalonsa seinään pitääkseen tappouhkauksia huudelleen miehensä loitolla. Floridan "10–20–life" -lain nojalla kolmen lapsen lasten äiti sai 20 vuoden vankeustuomion.

Lain mukaan henkilö saa 10 vuoden tuomion, jos hän ottaa aseen esille tehdäkseen rikoksen. Jos hän laukaisee aseen, tuomio muuttuu 20-vuotiseksi. Jos laukaus osuu toiseen ihmiseen, tuomio on 25 vuodesta elinkautiseen.

Alexanderille tarjottiin mahdollisuutta kolmen vuoden tuomioon, jos hän olisi myöntänyt syyllisyytensä. Alexander kieltäytyi, koska koki, ettei ollut tehnyt mitään väärää.

Floridassa on noussut esiin epäilyjä siitä, että ihonvärillä olisi tekemistä tuomioiden kanssa. Kritiikkiä on herättänyt myös se, että Zimmermanin ja Alexanderin käsittelyissä oli sama syyttäjä.

– Floridan oikeusjärjestelmä on lähettänyt kaksi selvää viestiä. Yksi on se, että parisuhdeväkivallasta kärsivällä naisella ei ole oikeutta itsepuolustukseen. Toinen on se, että jos olet musta, järjestelmä kohtelee sinua eri tavalla, demokraattien kongressijäsen Corinne Brown sanoi AP:lle.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.