Mainos

Floridan korkein oikeus saattaa ratkaista vaalikiistan

Floridan korkeimman oikeuden odotetaan ratkaisevan kiistan Floridan vaalituloksesta ja samalla maan uudesta presidentistä. Oikeus on ottanut käsittelyyn torstaina demokraattiehdokas varapresidentti Al Goren valituksen alemman oikeusistuimen päätöksestä, jonka mukaan Goren vaatimus osavaltion vaalituksen hylkäämisestä oli vailla pohjaa.

Korkein oikeus kuuli osapuolten suullisia perusteluja tänään tunnin ajan. Goren lakimiesten mukaan vielä laskemattomat äänet pitää ottaa mukaan vaalin lopputulokseen. Ne saattavat vielä muuttaa asetelman Goren hyväksi. Korkeimman oikeuden tuomarit kyselivät Goren asianajaja Davis Boiesilta mm. sitä, miksi käsinlasku pitäisi tehdä vain tietyillä alueilla eikä koko osavaltiossa.

Republikaanien George W. Bushin lakimies Barry Richars painotti puolestaan, että alempi oikeusaste oli jo hylännyt Goren kanteen erittäin selkeästi ja ettei ole syytä vaalituloksen kumoamiseen tai äänten käsinlaskuun. Goren lakimiesten tehtävä ei ole helppo, sillä korkein oikeus ei hevillä puutu alempien oikeusasteiden päätöksiin, ja näytön täytyy olla todella vahva päätöksen muuttamiseksi. Floridan korkeimman oikeuden päätöstä odotetaan pikaisesti, sillä valitsijamiesten pitää olla selvillä ensi viikon tiistaina.

Mutkia matkassa edelleen

Kiista ei kuitenkaan selviä välttämättä Floridan korkeimman oikeuden nuijankopautuksella. Floridan kongressi on valmiina puuttumaan peliin, jos kiista näyttää kallistuvan Goren hyväksi. Kongressi on kutsunut koolle perjantaiksi erityisistunnon, joka valmistautuu nimittämään osavaltion 25 valitsijaa, jos kiista pitkittyy.

Republikaanivetoinen osavaltion kongressi aikoo nimittää Bushin taakse menevät valitsijat. Demokraatit ovat jo tuominneet kiivaasti erityisistunnon ja mahdollisen valitsijoiden nimittämisen. Vireillä on myös oikeuskiista republikaanien käsittelemistä ennakkoäänestyshakemuksista kahdessa piirikunnassa. Demokraattiäänestäjät ovat vaatineet kaikkiaan 25000 postiäänen hylkäämistä. Heidän mukaansa hakemuksiin lisättiin laittomasti myöhemmin äänestäjätunnuksia.

Äänten hylkääminen on erittäin epätodennäköistä, mutta jos niin tapahtuisi, Gorella olisi enemmän kuin tarpeeksi ääniä Floridan voittamiseen. Kansalaisoikeusaktivisti Jesse Jackson on nostanut myös Floridan vaalin lopputulokseen liittyvän oikeusjutun, sen mukaan monin paikoin mustien äänestysoikeutta on loukattu. (STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.