Mainos

Floridan ääntenlaskun takaraja pitää

Yhdysvaltain presidentinvaalien ääntenlaskusotku on ratkeamassa. Tallahasseen tuomiokunnan tuomari on päättänyt, että ääntenlasku Floridassa päättyy postiääniä lukuunottamatta tiistai-iltana. Käytännössä päätös merkinnee sitä, että republikaanien George W. Bush on Yhdysvaltain uusi presidentti.

Floridan korkein vaaliviranomainen valtiosihteeri Katherine Harris määräsi eilen, että äänten tarkistuslaskenta on lopetettava klo 17 paikallista aikaa tiistaina eli keskiyöllä Suomen aikaa, vaikka se olisi vielä kesken.

Aikaisemmin tänään Bushin edustaja James Baker ilmoitti, että republikaanit ovat valmiita hyväksymään Floridan äänten tarkistuslaskennan tuloksen, mikäli demokraatit hyväksyvät aikaisemmin asetetun takarajan ääntenlaskun lopettamiselle.

Demokraattien ehdokkaan Al Goren edustajat kuitenkin torjuivat ehdotuksen suoralta kädeltä. -Se ei ole mikään ehdotus. Kyseessä on Bakerin tulkinta Floridan osavaltion laista ja Floridan osavaltion lain tulkitseminen on Floridan oikeusistuimen tehtävä, demokraattilähteet kommentoivat uutistoimisto Reutersille.

Ääniä ynnätään

Floridan vaalisotku on selviämässä

Floridan runsasväkisin piirikunta Miami-Dade päätti tiistaina, että osa vaalilipuista lasketaan uudelleen käsin kolmella äänestysalueella. Äänestysalueet valitsevat demokraatit, jotka myös vaativat uudelleenlaskentaa. Demokraatit ovat jo tätä ennen vaatineet äänten uudelleenlaskua kolmessa muussa Floridan piirikunnassa.

Avainasemassa näistä on Palm Beachin piirikunta, joka päätti lopettaa äänten käsinlaskun siihen saakka kunnes saadaan selvyys toimen laillisuudesta. Miami-Daden ja Palm Beachin lisäksi ääniä ynnätään Floridassa uudestaan ainakin Volusiassa ja Broward Countyssä. Tosin Volusia on jo epävirallisten tietojen mukaan saanut laskun valmiiksi ja Broward Countyssä uudelleenlasku keskeytettiin. Goren leiri on tosin ilmoittanut hakevansa oikeusteitse muutosta Broward Countyn päätökseen.

Floridan osavaltiolla on vaalissa 25 valitsijamiestä. Se ehdokkaista kumpi saa taakseen nämä valitsijamiehet, valitaan Yhdysvaltain presidentiksi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.