Mainos

Floridan ääntenlaskenta valmis vasta puoliltaöin

Yhdysvaltain presidentinvaalien äänten tarkastuslaskenta on edelleen käynnissä Floridassa. Uusi laskenta ei ole muuttanut äänimääriä ratkaisevasti.

Äänten tarkastuslaskennan odotetaan valmistuvan presidentinvaalien ratkaisijaksi nousseessa Floridassa puoliltaöin Suomen aikaa.

Oikeutta oikeusteitse

Floridassa Palm Beachin aluella osa demokraatteja kannattavia paikallisia asukkaita on jo ryhtynyt vaatimaan oikeusteitse uutta presidenttiäänestystä.

Tyytymättömät äänestäjät uskovat äänestäneensä epäselvän äänestyslipukkeen takia väärää ehdokasta tai mitätöineensä koko lipukkeen tekemällä siihen virheen korjatakseen kaksi reikää.

Viimeksi mainitusta syytä Palm Beachissa oli hylätty 19120 ääntä, kertoivat vaaliviranomaiset. Määrä oli suuri, sillä senaattorin vaali osalta piirikunnassa hylättiin vain alle 4000 ääntä. Goren avustajien mukaan suuri osa Pat Buchananille Palm Beachissa menneistä 3400 äänestä kuuluisi Gorelle.

Jos ehdokkaiden ero jää tarkastuslaskennassakin hyvin pieneksi, täytyy tuloksen varmistumiseksi odottaa vielä postissa olevia ulkomailla asuvien floridalaisten ääniä. Niiden määrää ei tiedetä, mutta edellisissä vaaleissa postiääniä rekisteröitiin noin 2300.

Postiääniä täytyy lain mukaan odottaa 10 päivää vaalipäivästä. Suuri osa ulkomailla äänestävistä on tosin asevoimien palveluksessa, ja heidän enemmistönsä on yleensä kannattanut republikaaneja.

Gore uskoo voittoon


Yhdysvaltain demokraattisen puolueen presidenttiehdokas Al Gore elättelee yhä toivoa siitä, että Floridan äänten uudelleenlaskenta kääntäisi tilanteen hänen edukseen. Samaan hengenvetoon hän sanoo, että uskoo äänestysprosessin sujuneen oikeudenmukaisesti.

Gore ja republikaanien ehdokas George W. Bush olivat Floridassa niin tasaväkisiä, että osavaltiossa tarvittiin

Gore uskaa voittoon

uudelleenlaskenta. Floridan kuvernööri Jeb Bush sanoi puolestaan myöhään eilen iltana Suomen aikaa, että uudelleenlaskenta saattaa kestää jopa 10 päivää.

Uudelleenlaskennan tuloksia on aiemmin lupailtu torstai-iltapäiväksi paikallista aikaa eli puolilta öin Suomen aikaa ensi yönä.

Ei selvyyttä moneen viikkoon?


Pahimmassa tapauksessa Yhdysvaltain uutta presidenttiä ei voida julistaa varmuudella vielä moneen viikkoon. Jos republikaanien George Bush saa taakseen Floridan, niin hänelle kertyy voittoon tarvittavat 271 valitsijamiestä. Jos demokraattien ehdokas Al Gore puolestaan pystyy saamaan taakseen vielä laskennan alla olevan Oregonin, mutta ei Floridaa, niin hänen saaliinsa on 267 valitsijamiestä.

Tavallisesti valitsijamiesten osavaltioissa suorittama varsinainen vaali on vain tekninen muodollisuus, mutta näin kiperässä tilanteessa sillä saattaa olla ratkaiseva merkitys. Valitsijamiehet voivat äänestää myös osavaltion tulosta vastaan.

Floridan osavaltion lakien mukaan äänet on laskettava toistamiseen, mikäli äänimäärien ero on alle puoli prosenttiyksikköä. Sekä Bush että Gore saivat molemmat 48,9 prosenttia osavaltion äänistä, joten 6 miljoonaa annettua ääntä lasketaan uudelleen.

(MTV3-STT )

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.