Mainos

Floridan ääntenlaskenta jälleen alkanut

Kaikkialla Floridassa on ryhdytty jälleen kerran laskemaan ääniä, tällä kertaa osavaltion korkeimman oikeuden päätöksellä.

Floridan korkein oikeus yllätti asiantuntijatkin päättämällä, että osavaltiossa on laskettava käsin kaikki ne äänestysliput, joita kone ei ole pystynyt lukemaan. Osavaltiossa on nyt laskettava kaikkiaan noin 45 000 äänestyslippua sunnuntai-iltapäivään mennessä.

Kiisteltyjä Miami-Daden piirikunnan ääniä ryhdyttiin laskemaan kirjastotalolla Tallahasseessa. Ääniä laskee kahdeksan Leonin piirikunnan tuomaria. Vaalivalitusta käsitellyt piirikunnan tuomari Sanders Sauls oli määrännyt äänestysliput tuotavaksi osavaltion pääkaupunkiin, kun Goren vaalitusta vaalin lopputuloksesta käsiteltiin.

Gore uskoo, että Miami-Daden 9 000 laskemattoman äänen joukossa on niin paljon ääniä hänelle, että hän voittaa Floridan ja samalla koko presidenttikilvan.

Käsinlaskusta päänsärkyä

Floridan korkein oikeus evästi laskijoita määräämällä, että mukaan laskuihin on otettava kaikki sellaiset äänestysliput, joista voidaan päätellä äänestäjän aikomus. Siis riittävän selkeä painanne ehdokkaan kohdalla riittää.

Määräys onkin aiheuttanut melkoisia tulkintaongelmia paikallisille laskentaviranomaisille, kun he ovat koittaneet päästä yksimielisyyteen siitä, miten laskenta saadaan tehtyä ja mitä menetelmää pitäisi käyttää äänten luokittelemisessa.

Floridan korkein oikeus määräsi samalla, että 383 aiemmin käsinlaskettua ääntä on lisättävä Al Goren äänestystulokseen. Tämä päätös supisti Bushin johdon 154 ääneen. Uutistoimisto AP:n epävirallisten laskelmien mukaan Bushin johto on nyt noin 200 ääntä, kun muutamilla paikkakunnilla käsinlaskenta on jo saatu päätökseen.

Bushin lakimiehet kiireisiä

Floridan korkein oikeus kumosi päätöksellään alemman oikeusistuimen päätöksen siitä, että Goren valitus

USAn presidenttitaistelu tiivistyy

vaalin lopputuloksesta on aiheeton, ja että käsinlaskentaa ei tarvita. Oikeuden tiukka 4-3-päätös oli melkoinen yllätys molemmille osapuolille. Bushin asianajajat vetosivatkin välittömästi päätöksestä kolmeen eri oikeusistuimeen, sillä he eivät halua, että laskenta pääsee vauhtiin.

Vaarana on, että käsinlaskuissa saadaan huomattavan paljon ääniä Al Gorelle. Käsinlaskennat saatetaan kumota vielä jossain vaiheessa, mutta Gorella olisi melkoinen moraalinen yliote, jos hän olisi päässyt selkeään johtoon. Tällainen tilanne olisi erittäin epämiellyttävä Bushille.

Bushin leiri on vedonnut Yhdysvaltain korkeimpaan oikeuteen, sillä heidän mukaansa Floridan korkeimman oikeuden päätös on perustuslain vastainen. Bushin asianajajat ovat pyytäneet myös Atlantan vetoomustuomioistumelta sekä Floridan korkeimmalta oikeudelta, että käsinlaskentaa ei aloitettaisi, ennen kuin Yhdysvaltain korkein oikeus on ottanut kantaa kiistaan. Käsinlaskenta saattaakin keskeytyä välittömästi uudella oikeuden määräyksellä millä hetkellä hyvänsä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.