Mainos

Floridan äänestyssotkut jälleen tulilinjalla

Yhdysvaltain presidentinvaaleihin on aikaa alle neljä kuukautta, ja edellisten vaalien suurien kiistakapula, Floridan osavaltio, on taas suurennuslasin alla.

Demokraatit sekä ihmisoikeusaktivistit pelkäävät, että vuoden 2000 sekoilu toistuu, sillä äänestysjärjestelmässä on edelleen samanlaisia puutteita: äänestyskelvottomiksi katsottujen henkilöiden listat ovat retuperällä, eikä äänestyslaitteiden luotettavuudesta ole takeita.

Hyvässä muistissa ovat viime vaalien tapahtumat, kun George W. Bush voitti vaalit Floridan ansiosta, jossa hän keräsi 537 ääntä Al Gorea enemmän. Äänten uudelleenlaskenta venyi, kunnes maan korkein oikeus vihelsi pelin poikki.

Monet demokraatit uskovat yhä, että äänestyksessä ja ääntenlaskennassa tehtiin jopa tahallisia virheitä, joiden takia Bush voitti.

Demokraattien presidenttiehdokas John Kerry on sanonut, että tällä kertaa heidän lakimiehensä ovat valmiina, eikä vastaavaa pääse tapahtumaan.

Kerryn huoleen on yhtynyt Yhdysvaltain ihmisoikeuskomissio, jossa sekä republikaaneilla että demokraateilla on edustus.

Nimilistat retuperällä

Komission päänvaivana ovat äänestyskelvottomiksi todettujen rikollisten nimilistat, joita komissio epäilee peukaloidun.

Sanomalehdet ovat huomauttaneet 48 000 nimen listojen sisältävän suhteettoman paljon mustia äänestäjiä ja vain muutamia latinoja. Floridan mustat ovat perinteisesti demokraattien, latinot republikaanien kannattajia.

- Tässä ei ole kyse vain huonosta tietokannasta tai resurssipulasta kärsivästä byrokraattisesta koneistosta. Tässä on kyse perustavan kansalaisoikeuden laiminlyönnistä, moitti ihmisoikeuskomission johtaja Christopher Edley.

Vuoden 2000 vaaleissa tuhannet mustat eivät saaneet äänestää, koska heidän nimensä oli virheellisesti joutunut äänestyskelvottomien listalle.

Osavaltion kuvernööri Jeb Bush, presidentin veli, on luvannut, että listaa ei käytetä, mutta monien kuntien pelätään silti noudattavan sitä.

Florida on yksi kuudesta Yhdysvaltain osavaltiosta, jossa entiset vangit eivät saa äänestää, ennenkuin erityinen lautakunta on palauttanut heidän äänioikeutensa.

Toimiiko kosketusnäyttö?

Vuoden 2000 todellisena murheenkryyninä toimivat Floridan äänestysliput, joihin äänestäjän piti painaa reikä haluamansa ehdokkaan nimen kohdalle. Epäselvän asettelun vuoksi useiden ihmisten arveltiin epähuomiossa antaneen äänensä eri ehdokkaalle kuin oli tarkoitus.

Tällä kertaa osavaltio on ottanut käyttöön uudet kosketusnäyttöön perustuvat äänestyskoneet, joista vasta kova poru onkin noussut. Demokraattien esivaaleissa näet huomattiin, että kone jätti rekisteröimättä noin prosentin annetuista äänistä.

Lisäksi etenkin demokraatteja huolettaa se, ettei sähköisessä järjestelmässä tarkistuslaskenta ole mahdollista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.