Mainos

Flash Airlines syyniin Suomessakin

Egyptissä mereen syöksyneen lentokoneen omistava Flash Airlines -yhtiö on kuljettanut myös suomalaisturisteja.

Suomen ilmailuviranomaiset selvittävät egyptiläisen Flash Airlines -yhtiön lentoturvallisuutta. Yhtiö on ainakin muutamilla lennoilla kuljettanut matkailijoita Suomesta Egyptin lomakohteisiin.

-Tänään kaivamme EU:n tiedostot esille eli tutkimme, mitä meidän kollegaviranomaisemme ovat kyseisestä yhtiöstä sinne kirjanneet, kertoi apulaisjohtaja Reijo Lamberg Ilmailulaitoksen lentoturvallisuushallinnosta aamulla.

Lamberg arvelee, että egyptiläisyhtiön koneita ei ole tarkastettu Suomessa. -Jos he ovat pari lentoa lentäneet ja tarkastuksia tehdään pistokokeella, niin tarkastus ei todennäköisesti ole sattunut kohdalle.

Suomalaisviranomaiset voivat pysäyttää koneen kentälle, jos esimerkiksi turvatekniikassa havaitaan puutteita. Samoin koneen pääsy Suomeen voidaan estää niin kauan kunnes havaitut puutteet on korjattu. Lamberg kuitenkin muistuttaa, että varsinainen valvova viranomainen Flash Airlinesin tapauksessa on Egyptin ilmailuviranomainen. -Se antaa toimiluvat ja hyväksyy yrityksen toimintamenetelmät, huoltojärjestelmät ja sen sellaiset.

Joensuussa ei havaittu ongelmia

Turmakoneen toiminnassa tai kunnossa ei havaittu mitään erikoista, kun se kävi lokakuussa kaksi kertaa Joensuun kentällä. Koneelle tehtiin molemmilla kerroilla normaali siistimishuolto.

-Koneelle ei tehty mitään teknistä tarkastusta, vaan ainoastaan tavalliset maapalveluhuolintaan liittyvät toimenpiteet. Se tarkoittaa matkustamon siistimistä, roskakorien ja vessojen tyhjentämistä, veden jakelua ja tankkausta. Huoltotarkastus oli samanlainen kuin muillekin kentällä kääntyville tilauslennoille, kertoo Joensuun lentoaseman päällikkö Teuvo Kettunen.

Egyptiläiskone tuli Joensuuhun 13. lokakuuta ja haki noin 150 lomalaista Sharm el-Sheikhiin. Viikkoa myöhemmin kone toi ryhmän takaisin ja lensi Joensuusta tyhjänä Kokkolaan hakemaan uusia matkustajia.

-Olen keskustellut sekä lennonjohdossa olleiden että maapalveluhuolintaan osallistuneiden henkilöiden kanssa, eikä koneen toiminnassa havaittu silloin mitään erikoista. Ryhdymme teknisiin tarkastuksiin vain, jos meille tulee tieto mahdollisista epäselvyyksistä. Sellaista tietoa ei tullut, Kettunen sanoo. Kettusen mukaan tarkastukseen johtava tieto voi tulla esimerkiksi matkustajilta, viranomaisilta ja kenttähenkilökunnalta.

Flash Airlines -lentoyhtiön Boeing 737 -koneen onnettomuudessa Egyptin Sharm el-Sheikhissä kuoli lauantaina 148 ihmistä. Suurin osa oli ranskalaisia turisteja.

Flash Airlines: Huollossa ei huomauttamista

Flash Airlines kiistää, että puutteet koneen huollossa olisivat voineet olla turman syynä.

- Kone oli sataprosenttisessa kunnossa. Nousu sujui täydellisesti onnettomuuteen saakka. Tällaisia onnettomuuksia sattuu, sanoi Flash Airlinesin johtaja Mohammed Nour ranskalaisella TF 1 -televisiokanavalla.
Nimettömänä esiintynyt matkustaja kertoi ranskalaiselle toimittajalle kehnoista oloista Flash Airlinesin lennolla Pariisista Hurghadaan heinäkuussa 2003.

- Konetta ei ehditty siivota, ei edes vessoja. Penkit ja turvavyöt olivat kuluneita. Lentäjä, jonka oli tarkoitus lentää paluulento Hurghadasta, istui vieressämme. Hän oli siis valveilla koko yön epämukavassa matkustamossa, mikä ei liene turvallisuusmääräysten mukaista, matkustaja kertoi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.