Fivan stressitesti: Finanssisektori kestäisi kovankin myrskyn

Suomen finanssisektorin vakavaraisuus kestää Finanssivalvonnan mukaan taantuman merkittävänkin syvenemisen. Fivan stressitestin mukaan finanssiyritysten riskinkantokyky on vahvistunut viime kesästä. Se johtuu pankki-, vakuutus- ja eläkeyhtiöiden vakavaraisuustason noususta.

Valvottavien finanssiyhtiöiden vakavaraisuuspuskurit riittävät johtaja Anneli Tuomisen mukaan myös vakavaa toimintaympäristön heikkenemistä kuvaavassa skenaariossa, jota stressitestissä käytettiin. Varallisuushintojen voimakkaasti laskiessa yksittäisten eläke- ja vakuutuslaitosten tulisi kuitenkin sopeuttaa sijoitustoimintaansa vakavaraisuuden turvaamiseksi, totesi Tuominen.

Stressitestillä arvioitiin pankkien ja vakuutusyhtiöiden tuloksen ja vakavaraisuuden kehitystä tänä ja ensi vuonna, jos talous kehittyisi heikosti. Testi tehtiin huhti-toukokuussa yhdessä pankkien ja vakuutusyhtiöiden kanssa.

Skenaario sisältää muun muassa Suomen talouskasvun merkittävän heikkenemisen sekä osakekurssien ja asuntojen hintojen voimakkaan laskun. Se on monelta osin pahempi kuin koettu taantuma. Kyse ei ole ennusteesta, vaan mallilaskelmasta, muistutti Tuominen.

Riman yli selvällä marginaalilla

Pankkien liiketoiminnan tulos pysyisi testin mukaan voitollisena kriisissäkin. Niiden vakavaraisuus säilyisi lähes puolta parempana kuin vakavaraisuusmääräykset edellyttävät eli lähes 12 prosenttina. Yhtä vahvana pysyy myös finanssiryhmittymien vakavaraisuus.

Henki- ja vahinkovakuutusyhtiöiden toimintapääoma ylittäisi sekin edelleen yli kaksinkertaisesti vaaditun tason. Pahiten kriisi vaikuttaisi työeläkevakuutusyhtiöiden sijoitustoimintaan, joka kääntyisi reippaasti tappiolliseksi.

Stressitestiin osallistuivat kaikki suomalaiset talletuspankit, 10 henkivakuutusyhtiötä, 10 vahinkovakuutusyhtiötä ja kaikki seitsemän työeläkevakuutusyhtiötä. Skenaarion vaikutus vakavaraisuuteen laskettiin myös neljälle finanssiryhmälle.

Pääanalyytikko Sampo Alhonsuon mukaan stressitestit ovat vakiintuneet työkaluksi sekä finanssisektorilla että viranomaisten piirissä. Valvontaviranomaiset ja keskuspankit tekevät kansainvälistä yhteistyötä stressitestien kehittämiseksi. Fivan ja Suomen Pankin tulokset ovat pitkälti samanlaisia kuin yritysten omissa stressitesteissäkin.

Lähtökohtana rankka romahdus

Stressitesti suoritettiin niin, että pankit ja vakuutusyhtiöt laskivat itse tuloksensa ja vakavaraisuutensa annetun skenaarion pohjalta. Fiva arvioi laskelmia yhdessä yhtiöiden kanssa. Skenaario valmisteltiin yhdessä Suomen Pankin kansa käyttäen hyväksi muun muassa ekonometrisiä malleja.

Testissä käytetty skenaario kuvaa "erittäin negatiivista ja epätodennäköistä, mutta silti mahdollista" kehitystä. Oletuksiin sisältyy bruttokansantuotteen supistuminen lähes yhtä paljon kuin viime vuonna ja työttömyysasteen nouseminen 12 prosenttiin.

Moni oletus on selvästi koettua taantumaa rajumpi. Laskelmissa oletetaan esimerkiksi palkkasumman supistuvan kahdessa vuodessa yli 11 prosenttia, asuntojen hintojen laskevan 10 prosenttia vuodessa ja osakkeiden pörssiarvon puolittuvan kahdessa vuodessa.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat