Mainos

Fiva: Asuntolainan ottajan ymmärrettävä riskit

Finanssivalvonta patistaa pankkeja varovaisuuteen luotonannossa. Alhaiset korot ovat kiihdyttäneet asuntokauppaa, ja samalla hinnat ovat nousseet.

- Näemme riskin siinä, että tässä tilanteessa asiakkaat eivät tarpeeksi hyvin arvioi riskiä, joka liittyy mahdolliseen korkojen nousuun, sanoo Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen.

Asuntolainojien korot huitelevat tällä hetkellä parissa prosentissa. Fiva on lähettänyt pankeille kirjeen, jossa se toivoo pankkien laskevan asiakkaiden maksukyvyn 6 prosentin korkotason mukaan. Lisäksi pankkien pitäisi Fivan mukaan luotottaa vain 90 prosenttia asunnon arvosta suojautuakseen asuntojen hinnanlaskua vastaan.

- Meillä on tiedossa, että maksuvaralaskelmia on tehty alemmilla prosenteilla ja asuntoja on rahoitettu sataan prosenttiin asti, Tuominen kertoo.

Varautuja tyytyy pienempään asuntoon

Tuomisen mukaan korkojen nousuun varaudutaan heikosti. Yli 95 prosenttia luotoista on vaihtuvakorkoisia, ja muutamien pankkiryhmien tarjoamaan korkosuojaan tarttuu vain 10-20 prosenttia asiakkaista.

- Lainanottotilanteessa on ymmärrettävä, että suuri koronnousu tarkoittaa joko suurempaa maksuerää tai paljon, paljon pidentynyttä laina-aikaa, hän muistuttaa.

Tuominen kehottaa lainanottajaa varovaisuuteen ja esimerkiksi tyytymään pienempään lainaan ja pienempään asuntoon kuin mitä maksimissaan saisi.

Tuomisen mukaan suomalaispankit ovat edelleen hyvässä kunnossa. Kova hintakilpa saattaa kuitenkin syödä niiden kannattavuutta pitkällä tähtäyksellä.

Katso Aaro Kajasteen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.