Mainos

Fischer selvitti radikaaliaikojaan

Saksan ulkoministeri Joschka Fischer teki tänään selkoa siitä, kuinka 25-vuotias Fischer hyökkää poliisin kimppuun ja hakkaa tätä keskellä katua.

Fischer tähdensi, ettei ole milloinkaan kannattanut aseellista taistelua. Fischerin nuoruudentekoja sivuttiin oikeudenkäynnissä, jossa ulkoministeri antoi luonnetodistuksen Hans-Joachim Kleinista. Tätä syytetään osallisuudesta vuonna 1975 tehtyyn terroritekoon. Fischer on aina avoimesti myöntänyt olleensa nuorena vasemmistoradikaali.

Hänen menneisyydestään kiinnostuttiin kuitenkin tarkemmin, kun julkisuuteen ilmestyi valokuvia vuonna 1973 pidetystä mielenosoituksesta. Tällainen todiste Fischerin käyttämästä väkivallasta on herättänyt Saksassa pohdintaa siitä, onko mies lainkaan sopiva edustamaan maata ulkomailla. Vihreään puolueeseen kuuluva Fischer on kuitenkin edelleen Saksan suosituin poliitikko, ja mm. liittokansleri Gerhard Schröder on puolustanut häntä julkisesti.

Kyse itsepuolustuksesta


Todistuksessa Fischer kielsi koskaan tarttuneensa aseeseen tai heittäneensä mielenosoituksissa palopommeja, kiviä kylläkin. Vuoden 1973 yhteenotossa poliisin kanssa oli Fischerin mukaan kyse itsepuolustuksesta.

-Siinä maassa maatessani jotakin tapahtui mielessäni. Kysyin itseltäni, miksi aina vaan annan lyödä itseäni. Tietyssä pisteessä päätimme, että meidän on puolustauduttava, totesi Fischer viitaten ensimmäiseen vaimoonsa, joka myös osallistui mielenosoitukseen.

Klein ja Fischer tunsivat toisensa 1960- ja 70-lukujen vaihteessa, jolloin he molemmat kuuluivat Frankfurtin vasemmistoradikaalipiireihin. Fischerin mukaan väkivallan käytöstä käytiin radikaalien kesken tuolloin kiivasta keskustelua.
-Asiaa vatvottiin edestakaisin. Oma kantani oli selvä: väkivalta tuhoaisi sekä itsemme että asiamme, hän totesi. Fischer ei muistanut yhtään Kleinin kanssa käymäänsä keskustelua, jossa olisi sivuttu ihmisten tappamista tai vahingoittamista, tai puhuttu aseista.

Kleinia syytetään osallisuudesta sittemmin vangitun, Shakaali-nimellä tunnetun terroristin johtamaan iskuun vuonna 1975. Öljyntuottajamaiden järjestön Opecin Wienissä pitämään ministerikokoukseen tehtiin tuolloin terrori-isku, jossa kuoli kolme ihmistä. Klein pakeni poliiseja yli kaksi vuosikymmentä, mutta hänet pidätettiin viimein Ranskassa kaksi vuotta sitten.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.