Mainos

FIS sorvasi Lähteenmäelle korotetun Hb-arvon

Maastohiihtäjä Krista Lähteenmäen hemoglobiiniarvon ei tarvitse enää jatkossa yltää Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n tavallisiin raja-arvoihin, jotta hän pääsisi kilpailemaan hiihtoladuille.

Lähteenmäki sai tiistaina FIS:ltä tiedon poikkeusluvasta, jonka perusteella hänen hemoglobiiniarvonsa yläraja on 165.

- Haimme FIS:ltä poikkeuslupaa minulle luontaisesti korkeiden hemoglobiiniarvojen vuoksi, Lähteenmäki kertoi tiistaina Suomen Maastohiihto ry:n tiedotteessa.

Normaalisti naisilla korkein sallittu Hb-arvo on 160. Lähteenmäki ylitti sen niukasti viime perjantaina, kun hänelle tehtiin starttitesti Otepään maailmancupin yhteydessä. Raja-arvon ylitys johti viiden päivän karenssiin, joten Lähteenmäki ei päässyt kilpailemaan viikonloppuna maailmancupissa.

FIS on seurannut Lähteenmäen, kuten muidenkin hiihtäjien, veriarvoja säännöllisesti kauden maailmancupeissa, joten liitolla on käytössään vertailutietoa espoolaisen veriarvoista. Myös historia kertoo Lähteenmäen luontaisesti korkeista veriarvoista, sillä hän joutui viiden päivän karenssiin myös tammikuussa 2009 nuorten MM-kilpailuissa Ranskassa.

Mitalijahtiin torstaina

Lähteenmäki jäi Otepäähän harjoittelemaan alkuviikoksi ja läpäisi tiistaina uudelleen tehdyn starttitestin. FIS ei kerro mittausten tuloksia, mutta Lähteenmäen mukaan lukema oli alle sallitun ylimmän arvon.

Starttiluvan saanut Lähteenmäki osallistuu torstaina alle 23-vuotiaiden MM-hiihtojen 10 kilometrille, joka hiihdetään vapaalla hiihtotavalla. Viime talvena Lähteenmäki kilpaili nuorten MM-laduilla vielä alle 20-vuotiaissa ja voitti Hinterzartenissa 5 kilometriä perinteisellä hiihtotavalla.

- Torstaina tavoitellaan nuorten MM-kisoista mitalia, Lähteenmäki ennakoi.

Hän palaa kisan jälkeen torstaina kotimaahan ja kilpailee lauantaina Vöyrillä SM-hiihtojen perinteisen hiihtotavan 10 kilometrillä.

Nuorten MM-hiihdot alkavat keskiviikkona alle 20-vuotiaiden hiihtomatkoilla, joissa naiset hiihtävät 5 kilometriä ja miehet 10 kilometriä vapaalla hiihtotavalla. Suomen joukkueen valmentajan Ilkka Jarvan mukaan Otepään MM-ladut ovat helpommat kuin maailmancupissa, mutta eroja syntyy silti.

- Kun on loivaa nousua, väsyneillä (suksen) liuku katoaa, Jarva arvioi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.