FIS: Lahden veritesteissä ei mitään poikkeavaa

FIS ilmoitti antaneensa tiedot kaikkien hemoglobiinimittausten tuloksista Tanskan antidopingtoimikunnan tarkastettaviksi.

Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) mukaan Lahden MM-hiihtojen veritesteissä ei ole mitään poikkeavaa. FIS:n mukaan Lahdessa otetuissa hemoglobiinitesteissä vain kahden urheilijan hemoglobiiniarvot olivat alemmat kuin muissa hemoglobiinitesteissä hiihtokausina 2000-2001 ja 2001-2002.

FIS ilmoitti antaneensa tiedot kaikkien hemoglobiinimittausten tuloksista Tanskan antidopingtoimikunnan tarkastettaviksi. FIS piti asiasta tiedotustilaisuuden Davosissa maailmancuphiihtojen yhteydessä. FIS:n lukujen mukaan Lahdessa tehtiin 193 hemoglobiinimittausta 174 urheilijalle. Tulosten mukaan vain kahden hiihtäjän arvot olivat Lahden mittauksissa alemmat kuin muissa testeissä. Nämäkään arvot eivät olleet sallitun rajoilla, vaan selvästi kilpailusta sulkemisen rajan alapuolella.

Helsingin Sanomat kertoi marraskuun 29. päivä epäilevänsä FIS:n ottaneen Lahden MM-hiihdoissa tahallaan vajaita verinäytteitä. Näin hiihtäjien hemoglobiiniarvot olisivat näyttäneet todellista alhaisemmilta.

Tutkijat Jim Stray-Gundersen ja Tapio Videman ovat kertoneet epäilevänsä, että Lahdessa otettiin vajaita verinäytteitä. Jim Stray-Gundersen on julkisuudessa kertonut uskovansa, että 47 näytettä yhteensä 243:sta oli vajaita.

FIS:n pääsihteeri Sarah Lewis selitti STT:lle eron näytteiden lukumäärässä johtuvan siitä, että Stray-Gundersenin ja Videmanin ns. Advia-verenkuvatestiin otettiin enemmän näytteitä kuin kilpailua edeltäviin hemoglobiinitesteihin.

Lisäksi Yhdysvaltain hiihtojoukkueen lääkäri Melinda Roalstad on kertonut huomanneensa, että Yhdysvaltain hiihtäjien hemoglobiiniarvot olivat kisoissa alhaisempia kuin kotimaassa otetuissa kokeissa. FIS:n mukaan yksikään toinen joukkue ei ilmoittanut tehneensä samanlaisia huomioita.

FIS myöntää dopingongelman



Asiasta antamassaan tiedotteessa FIS sanoo olevansa täysin tietoinen maastohiihdon dopingongelmasta, joka räjähti julkisuuteen Lahden MM-hiihdoissa 2001 ja Salt Lake Cityn talviolympiakisoissa 2002. FIS vakuuttaa ottavansa dopingongelman tosissaan ja luettelee tiedotteessaan toimia, joihin se on ryhtynyt.

Näistä yksi on se, että veritestaus on kaudesta 2001-2002 alkaen annettu ulkopuolisen, FIS:stä riippumattoman testaajan tehtäväksi. FIS:n pääsihteeri Sarah Lewis kertoi tiedotustilaisuudessa FIS:n päätyneen yhdessä Maailman antidopingneuvoston Wadan kanssa siihen, ettei hiihtäjien veriarvoja julkaista, vaan se jää yksittäisten hiihtäjien tehtäväksi.

FIS:n hallituksen jäsen, europarlamentaarikko Marjo Matikainen-Kallström sanoi STT:lle tänään olevansa hyvillään siitä, että asiaa on alettu FIS:ssä selvittää ripeästi.

Matikainen-Kallström kertoi aikovansa silti edelleen ottaa asian puheeksi FIS:n hallituksessa, joka kokoontuu epäviralliseen istuntoon helmikuussa 2003.

(MTV3-STT-NTB)

Lue myös:

    Uusimmat