Mainos

FinnWatch: Älä boikotoi, vaan vaadi tietoa tuotteen alkuperästä

Kuluttajien pitäisi vaatia kaupoilta lisää tietoa niiden myymistä tuotteista ja tuotteiden alkuperästä, sanoo FinnWatch ry:n toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.

–Kuluttaja itse ei pysty mitään auditointeja lähteä tekemään, eikä se ole tarkoituskaan. Hänen pitää aktiivisesti kertoa kaupoille, että on kiinnostunut tuotteen alkuperästä, eikä pelkästään hinnasta.

Vartiala uskoo, että jos tuotteiden alkuperästä kysellään, myyjät voivat kertoa eteenpäin, että kuluttajien tarve tämäntyyppiselle tiedolle on lisääntynyt.

–Olisi mielenkiintoista nähdä mitä kaupassa vastataan, jos heiltä kysytään, että mistä tuote on tullut ja mitä on tehty sen varmistamiseksi, että se on tuotettu eettisesti, Vartiala pohtii.

Riskimaa ja halpa hinta - mitä saa tuottaja?

Jos tuote on halpa, niin sen tuottamisessa ei välttämättä ole ongelmia. Mutta jo halpa tuote on tuotettu ns. riskimaassa, niin riski vastuuttomaan tuotantoon kasvaa, toteaa FinnWatch ry:n toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.

–Oli kyseessä sitten farkut, suklaa tai mehu, niin kannattaa miettiä sitä, että mitä tuotteen valmistanut ihminen on tuotteesta saanut, jos se pystytään kuljetuskustannusten ja markkinoinnin jälkeen myymään huomattavan halvalla.

Riskimaat ovat yleensä kehittyviä maita. Käytännössä lähes kaikki Aasian maat ja osa Afrikan ja Etelä-Amerikan maista on riskimaita, Vartiala kertoo.

–Edes Euroopassa tai Pohjois-Amerikassa tuotetut tuotteet eivät välttämättä ole vastuullisesti tuotettuja. Valitettavasti siirtotyöläisten hyväksikäyttöä esiintyy meilläkin, Vartiala muistuttaa.

Kehittyvien maiden tuotteita ei kannata boikotoida

FinnWatch ry ei kehota ketään välttämään kehittyvien maiden tuotteiden ostamista. Vartialan mielestä on tärkeää, että niiden tuotteita edelleen ostetaan.

–Riskit vain pitää hallita niin, että tuotteiden vastuullisesta valmistamisesta voidaan olla varmoja.

Viime kädessä tuotteiden vastuullinen valmistaminen ei ole kuluttajien vastuulla, Vartila lisää.

–On valtioiden ja yritysten vastuulla hoitaa ihmisoikeudet kuntoon!

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.