Mainos

Finnlinesin laiva saarrettiin Raumalle

Suomen Merimies-unioni on asettanut Rauman satamaan saapuneen Finnlines -varustamon Finnmerchant -aluksen saartoon työsopimuskiistan vuoksi. Merimies-unionin mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta kun Suomen lipun alla purjehtivassa laivassa on ulkomaista ns. halpatyövoimaa.

Finnlinesin Finnmerchant

Saarto on voimassa niin kauan kun alukselle on saatu liiton hyväksymä työehtosopimus. Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT tukee työtaistelutoimia, minkä seurauksena ahtaajat eivät pura eivätkä lastaa alusta. Merimies-unioni ilmoitti torstaina, että se ei aio hyväksyä varustamon suunnitelmia korvata suomalaiset merimiehet puolalaisella työvoimalla kahdella Suomen lipun alla purjehtivalla aluksellaan. Suunnitelmat koskivat Lyypekissä olleita Finnmerchant ja Oihonna- aluksia.

Myös 12 suomalaista ammattiliittoa edustava Kuljetusalojen ammattiliittojen federationi KAF on sanonut olevansa valmis tukemaan Merimies-unionin pyrkimyksiä suomalaisten merimiesten työpaikkojen turvaamiseksi kaikin käytettävissä olevin keinoin. Finnmerchant on ollut sopimuksettomassa tilassa 8.8. lähtien. Finnlines-varustamon miehityksistä ja sopimuksista vastaava FG-Shipping on tehnyt puolalaista miehistöä koskevan sopimuksen Suomen laivanpäällystöliiton ja Suomen konepäällystöliiton kanssa.

Merimies-unioni katsoo Finnlines-varustamon yrittävän avata päätä halpatyövoiman käytölle koko suomalaisessa merenkulussa.

Sopimuksen palkat ovat suomalaisia alempia eikä siihen sisälly esimerkiksi suomalaisille merimiehille kuuluvaa vuorottelua. KAF erotti torstaina molemmat STTK:laiset päällystöliitot jäsenyydestään. Merimies-unionin mukaan päällystöliitot ovat toimineet vastoin omia sääntöjään ja rikkoneet Kansainvälisen kuljetustyöntekijöiden liiton ITF:n jäsenjärjestöjä sitovia periaatteita, minkä vuoksi se pitää niiden tekemiä sopimuksia mitättöminä. Myös puolalaiset merialan ammattiliitot ovat noudattaneet ITF:n kantaa, jonka mukaan vain Merimies-unionilla on oikeus tehdä sopimus kyseiselle alukselle.

Merimies-unioni katsoo Finnlines-varustamon yrittävän avata päätä halpatyövoiman käytölle koko suomalaisessa merenkulussa. Liitto paheksuu varustamon menettelyä etenkin siksi, että se on keväällä päässyt osalliseksi hallituksen myöntämästä merenkulun tukipaketista, mutta vastoin sen tarkoitusta tekee työttömiksi suomalaisia merimiehiä. Liiton mukaan Finnlinesilta on vajaassa vuodessa jäänyt satakunta suomalaista merimiestä vaille työtä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.