Mainos

Finnish Chemicals ja Verdugt Kemiralle

Kemira vahvistaa asemaansa paperi- ja erikoiskemikaaleissa. Kemira ostaa Finnish Chemicalsin ja hollantilaisen kemianyhtiön Verdugtin.

Kemira vahvistaa tuntuvasti asemaansa maailman kemikaalimarkkinoilla. Kemira kertoi tänään ostavansa kaksi suurta kemianyhtiötä, Finnish Chemicalsin sekä hollantilaisen erikoiskemikaaliyhtiön Verdugt BV:n.

Finnish Chemicalsin osto nostaa Kemiran maailman toiseksi suurimmaksi paperi- ja sellukemikaalien toimittajaksi. Kaksi vuotta sitten Kemira oli neljännellä sijalla paperi- ja sellukemikaalien toimittajana. Kaupan ansiosta Kemira kertoi saavansa paperimassan valkaisuun täyden tuotevalikoiman ainoana toimittajana maailmassa. Kauppa vahvistaa myös Kemiran vedenpuhdistuskemikaalien liiketoimintaa, Kemiran pääjohtaja Lasse Kurkilahti kertoi yhtiön tiedotteessa.

Finnish Chemicalsin liikevaihto on lähes 250 miljoonaa euroa. Kemiran sellu- ja paperikemikaalien liikevaihto on kaupan jälkeen noin 810 miljoonaa euroa. Finnish Chemicalsilla on kolme tehdasta Suomessa ja yksi Yhdysvalloissa. Ostettu yhtiö työllistää 470 ihmistä. Suomen tehtaat ovat Joutsenossa, Kuusankoskella ja Äetsässä.

Johtaja Juhani Lindholm Kemiran paperi- ja sellukemikaaliyksiköstä vakuuttaa, ettei kauppojen vuoksi ole tulossa tehtaiden sulkemisia, koska ostettavilla yhtiöillä ja Kemiralla ei ole päällekkäisyyksiä tuotevalikoimassa. Lindholmin mukaan oston kohteena olevan Finnish Chemicalsin kannattavuus on hyvä. Yhtiön liikevoitto ennen rahoituskuluja ja veroja on vaihdellut kolmen viime vuoden aikana 15-18 miljoonan euron välillä.

Pääomasijoittajat myyjinä

Kemira osti Finnish Chemicalsin kansainvälisten pääomasijoittajien hallinnoimalta yhtiöltä Erikem Luxembourgilta. Velaton kauppahinta on 345 miljoonaa euroa. Kemira arvioi kaupan nostavan Kemiran osakekohtaista tulosta ensimmäisestä täydestä vuodesta alkaen.

Finnish Chemicalsin tuotteista yli 80 prosenttia menee paperin ja sellun valmistukseen. Yhtiön päätuote on natriumkloraatti, jota käytetään sellun valkaisussa. Yhtiön markkinaosuus natriumkloraatissa on Euroopassa vajaat 40 prosenttia ja Yhdysvalloissa runsas 20 prosenttia. Finnish Chemicals perustettiin vuonna 1991, jolloin Nokian ja UPM Kymmenen kemianteollisuudet yhdistettiin. Pääomasijoittajien Erikem Luxembourg osti yhtiön koko osakekannan vuonna 1996.

Erikoiskemikaaleja 148 milj. eurolla

Kemiran mukaan hollantilaisyhtiö Verdugtin osto kolminkertaistaa Kemiran orgaanisten happojen ja johdannaisten myynnin noin 160 miljoonaan euroon. Kemira arvioi tiedotteessaan, että kauppa nostaa Kemiran tulosta jo tänä vuonna.

Kemira osti yhtiön kansainväliseltä pääomasijoitusyhtiöltä CVC Capital Partnersilta ja yhtiön toimivalta johdolta noin 148 miljoonalla eurolla. Ostetun yhtiön liikevaihto on noin 110 miljoonaa euroa, ja yhtiöllä on 130 työntekijää. Sen päätuotantolaitokset sijaitsevat Hollannissa. Kemiran teollisuuskemikaalien osuus konsernin liikevaihdosta on ennen kauppaa alle neljännes konsernin liikevaihdosta eli runsaat 400 miljoonaa euroa.

Teollisuuskemikaalitehtaita on yli 30 maassa. Kemiran muurahaishappotehtaat toimivat Oulussa. Verdugtin tuotteet ovat muurahaishappo-, propionihappo-, etikkahappo- ja maitohappojohdannaisia, joita käytetään bakteereiden ja homeiden torjuntaan mm. elintarvike- ja eläinruokintateollisuudessa. Lisäksi niitä käytetään lääke- ja kemianteollisuudessa.

Molemmat Kemiran kaupat vaativat toteutuakseen vielä kilpailuviranomaisten hyväksymisen.

(MTV3-STT)

(Yhdeksän uutiset 07.02.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.