Finnairin Vehviläinen haukkuu poliisin ja syyttäjän

Finnairin toimitusjohtaja Mika Vehviläinen haukkuu poliisin toimintatavan häntä koskeneessa esitutkinnassa. Helsingin poliisilaitokselle osoitetussa esitutkintaa koskevassa loppulausumassaan Vehviläinen kritisoi poliisin toimintaa erittäin voimakkaasti. Asia käy ilmi poliisin julkaisemasta esitutkinta-aineistosta, jonka osana on myös Vehviläisen asianajajineen laatima loppulausunto.

Vehviläisen mukaan poliisi on tarpeettomasti kommentoinut esitutkinnan edistymistä julkisuudessa aiheuttaen hänelle ja Finnairille haittaa.

– Käsitykseni mukaan poliisilla ei ole ollut mitään perusteltua syytä aloittaa asiassa esitutkintaa. Vielä vähemmän poliisilla on ollut syytä suorittaa tätä esitutkintaa kommentoimalla sitä toistuvasti julkisesti. Myöskään syyttäjällä ei ole ollut mitään perusteltua syytä kommentoida esitutkintaa julkisesti sen ollessa vielä kesken ennen jutun syyteharkintaan siirtymistä, Vehviläinen kirjoittaa Helsingin poliisille asianajajansa välityksellä.

Vehviläinen pitää näitä viranomaisten karkeina virheinä. Kirjoittamansa mukaan Vehviläinen ei ole voinut välttyä ajatukselta, että haitan aiheuttaminen hänelle ja Finnairille on ollut viranomaisten tarkoituskin.

– Vaikuttaa siltä, että tämä esitutkinta onkin käynnistetty vain julkisen paineen vuoksi, Vehviläinen toteaa.

"Poliisilla negatiivinen ennakkoasenne"

Tutkinnanjohtaja Ilkka Koskimäki Helsingin poliisista luonnehti julkisuudessa aiemmin tänä keväänä Vehviläisen asuntokauppoja Ilmarisen kanssa "kummallisiksi ja poikkeuksellisiksi". Vehviläisen mukaan Koskimäen lausuma on virheellinen, ja kertoo poliisin selkeästä negatiivisesta ennakkoasenteesta häntä kohtaan.

– Esitutkinnan tehtävänä ei ole selvittää jonkin tapahtuman "kummallisuutta tai poikkeuksellisuutta" siksikään, että nämä arviot ovat voimakkaasti henkilökohtaiseen arvomaailmaan linkittyviä eikä niillä siksi ole mitään arvoa tai merkitystä arvioitaessa tapahtumien rikoslain mukaisuutta tai vastaisuutta, Vehviläisen loppulausumassa kirjoitetaan.

Asunnon myyminen kannattamatonta

Vehviläinen on kertonut, että asunnon myyminen Ilmariselle oli hänelle taloudellisesti kannattamatonta. Vehviläinen olisi voinut myymisen sijaan omistaa asuntonsa itse, muuttaa Finnairin hänelle hankkimaan työsuhdeasuntoon ja laittaa oman asuntonsa vuokralle. Näin Vehviläinen olisi voinut saada asunnostaan vuokratuloa ja nauttia asunnon arvonnoususta.

Finnairin lakiasiainjohtaja Sami Sarelius vahvisti asian poliisikuulusteluissa. Poliisi esitti Sareliukselle kuulusteluissa kuitenkin tarkentavia kysymyksiä. Poliisi esimerkiksi pohti, kummassa muodossa Vehviläisen varallisuus tuottaisi paremmin: omistusasuntona, josta saa vuokratuloa, vai 1,8 miljoonan euron käteisvaroina, jotka Vehviläinen voisi sijoittaa muualle, kenties tuottavammin.

Vehviläisen mukaan tämä kertoi poliisin vahvasta ennakkoasenteesta häntä kohtaan.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske teki tänään syyttämättäjättämispäätöksen Vehviläistä koskevassa asuntokauppajutussa. Vehviläinen myi vuosi sitten tammikuussa asuntonsa eläkeyhtiö Ilmariselle 1,8 miljoonalla eurolla. Ilmarinen vuokrasi asunnon edelleen Finnairille Vehviläisen työsuhdeasunnoksi. Samaan aikaan Finnair ja Ilmarinen sopivat Ilmarisen tulemisesta mukaan Finnairin perustamaan Nordic Global Air Linesiin. Poliisi epäili, että Vehviläinen suosi Ilmarista asiassa asuntojärjestelyjen vuoksi.

Ketään vastaan ei nosteta tapauksen johdosta syytettä.

Katso Jussi Kärjen juttu (Seitsemän uutiset 10.9.2012)

Lue myös:

    Uusimmat