Mainos

Finnairin tulos putosi reilusti

Finnairin tammi-syyskuun tulos ennen veroja ja satunnaiseriä oli 29,5 miljoonaa euroa. Edellisen vuoden vastaavana aikana tulos oli 91,1 miljoonaa euroa. Koko vuoden 2001 tulos jää tappiolliseksi.

Heinä-syyskuun liiketappio oli 10,0 milj. euroa (ed. vuonna +38,2) ja tulos ennen satunnaiseriä ja veroja -16,6 milj. euroa (39,0). Velkaantumisaste syyskuun lopussa oli 33,6 prosenttia ja omavaraisuusaste 40,9 prosenttia. Tulos osaketta kohden oli -0,10 euroa (0,38 e). Syyskuun lopussa oma pääoma osaketta kohden oli 7,44 euroa (7,41 e). Tilivuoden toiminnallisen tuloksen arvioidaan olevan tappiollinen.

Lentoala on maailmanlaajuisessa kriisissä, mikä näkyy myös Finnairin osavuosituloksessa. Yhtiön liiketappio heinä-syyskuussa oli kymmenen miljoonaa euroa. Liikevaihto laski 4,4 prosenttia ja oli 390,8 miljoonaa euroa. Toiminnallinen tappio ilman käyttöomaisuuden eli kaluston myyntivoittoja oli noin 20 miljoonaa euroa.

- Lentomatkustuksessa tapahtunut raju kysynnän lasku on pakottanut koko toimialan sopeutuksiin. Nyt käydään eloonjäämistaistelua, josta kaikki eivät selviä. Edessä on kova talvi ja alkuvuoden tuloksentekokyky tulee edelleen olemaan huono, pääjohtaja Keijo Suila sanoo.

Kannattavuuden heikentyminen johtuu pääosin lentomatkustuskysynnän heikentymisestä yleisesti. Erityisesti kysyntä on laskenut liikematkustusluokassa, mikä on johtanut tuottojen merkittävään laskuun. Arvioitavissa on, että Finnair konsernin koko tilivuoden 2001 toiminnallinen tulos tulee jäämään tappiolliseksi.

- Ennakkokysynnän perusteella näyttäisi kuitenkin siltä, että kuilun pohja on vihdoin saavutettu ja varovainen arvioni on, että kysynnän taso normalisoituu ensi vuoden loppua kohden. Meneillään olevat ja jo sovitut säästötoimet sekä rakentava yhteistyö eri ammattijärjestöjen kanssa antavat meille realistisen mahdollisuuden selvitä yli edessä olevan vaikean ajan. Uskon, että lentoliikenne on jatkossakin kasvuala ja Finnair aikoo lunastaa lippunsa tulevaisuuteen talouden terveydellä ja laadun paremmuudella, pääjohtaja Suila toteaa.

Tavoitteena on saavuttaa vuositasolla 115 miljoonan euron säästöt toimintakuluissa. Tästä lähes puolet pyritään säästämään henkilöstökuluissa. Yhtiö hakee säästöjä tehostamalla ostotoimintaa, lykkäämällä investointeja ja muita hankintoja, vähentämällä määräaikaisten määrää, jäädyttämällä palkat sekä pidättäytymällä rekrytoinnista. Finnair on sopinut viiden työntekijäjärjestönsä kanssa säästötoimista, joilla saadaan aikaan säästöjä henkilöstökuluissa pääsääntöisesti ilman lomautuksia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.