Finnairin tulos putosi jälleen

Työntekijät odottavat jo kasvua 2:09

Talousvaikeuksissa painivan lentoyhtiö Finnairin tulos laski jälleen.

Yhtiön tulos ennen veroja pieneni runsaaseen 21 miljoonaan heinä-syyskuussa, kun viime vuonna vastaavan ajan tulo oli 36 miljoonaa. Myös yhtiön liikevaihto laski vajaaseen 623 miljoonaan vuodentakaisesta 637 miljoonasta.  

Toimitusjohtaja Pekka Vauramo kertoo, että sekä Finnairin matkustaja- että rahtiliikenteen tuotot heikkenivät heinä-syyskuussa. Suurimpana syynä yksikkötuottojen laskuun oli euron vahvistuminen tärkeimpiä aasialaisia valuuttoja vastaan.  

– Matkustajamäärän kasvu ja kustannussäästöjen eteneminen eivät riittäneet kompensoimaan heikkoa tuottokehitystä, vaan toiminnallinen liiketuloksemme putosi 26,7 miljoonaan euroon, Vauramo sanoi osavuosikatsauksessa.  

Finnair arvioi, että sen liikevaihto jää selvästi viime vuodesta. Myös sen toiminnallinen liiketulos on jäämässä selvästi tappiolliseksi.  

Kuluttajakysyntää heikentävät Suomen, Euroopan ja Aasian epävarmoina jatkuvat talousnäkymät. Suomen talouden heikko tilanne heijastuu sekä liikematkustuksen että lomaliikenteen kotimarkkinakysyntään.  

Finnair odottaa, että ensi vuoden loppupuolella käyttöönotettavat ensimmäiset A350-koneet alkavat parantaa yhtiön kannattavuutta vuodesta 2016 lähtien.  

– Jotta tuottomme paranisivat merkittävästi tätä ennen, kotimarkkinakysynnän pitäisi elpyä merkittävästi ja polttoaineen maailmanmarkkinahinnan laskea selvästi, Vauramo sanoo.  

Lentopetroli on Finnairin suurimpia kustannuseriä. Lentopetrolin hinta laski vuoden kolmannella neljänneksellä, mutta oli edelleen korkea.

– Finnairin kannattavuuden parantamiseksi on välttämätöntä parantaa yksikkötuottoja ja ylläpitää tiukkaa kustannuskuria. Syyskuun lopussa olimme jo lähellä 200 miljoonan euron kustannussäästöohjelmamme kokonaistavoitteen saavuttamista, ja viemme ohjelman päätökseen vuoden loppuun mennessä, Vauramo sanoo.  

Lue myös:

    Uusimmat