Mainos

Finnairin lomautuskiista välimiesmenettelyyn

Kiista Finnairin henkilöstön lomautuksista ratkaistiin ainakin toistaiseksi yhtiön ja SAK:laisen Ilmailualan unionin hyväksyttyä tänään asiaa koskevan sopimuksen. IAU:n piirissä lakkohaluja nostattanutta kiistaa jatketaan kuitenkin vielä liittojen välisessä välimiesoikeudessa.

Neuvotteluja käytiin loppuviikosta lähtien valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen tuella. Osapuolet hyväksyivät tänään sovintoesityksen, jonka mukaan tehdyt lomautukset jäävät voimaan, mutta uusia lomautuksia ei tehdä ainakaan ennen välimiesmenettelyn loppiaiseksi odotettua tulosta.

Menettelyllä on määrä ratkaista kiista siitä, onko Finnair kärsinyt ilmailualan taantumasta siinä määrin, että lomautuksiin on lain edellyttämät tuotannolliset tai taloudelliset perusteet. Ratkaisun myötä perutaan mm. sairaslomalla olevien ja osittain työkykynsä menettäneiden irtisanomiset. Uudelleensijoittamista ja muita henkilökohtaisia ratkaisuja pohditaan erikseen.

Sopimuksen osapuolina ovat IAU, Palvelualojen toimialaliitto, Finnair, Finnair Catering ja Finnair Cargo. Muiden henkilöstöryhmien kesken ratkaisuja on tehty lomautuksilla ja muilla säästötoimilla. IAU ei ole suostunut säästötoimiin, joilla huononnettaisiin jo sovittuja työehtoja esimerkiksi palkanalennuksilla tai lomarahan leikkauksilla. Niitä ei IAU:n puheenjohtajan Rainer Hakalan mukaan sisälly myöskään nyt tehtyyn ratkaisuun. Jos välimiesmenettelyssä todetaan lomautuksiin olevan riittävät perusteet, niiden odotetaan koskevan ainakin nyt lomautettuina olevia 20-30:tä työntekijää.

Ilmailualan unioni oli asettanut tämän päivän takarajaksi ratkaisun saavuttamiseksi. Viikko sitten IAU:n hallituksessa pohdittiin mm. työtaistelutoimien aloittamista. Unioni edustaa noin 3200:aa Finnairin palveluksessa olevaa huolto-, asiakaspalvelu- ja kuormaustehtävissä sekä ruuanvalmistuksessa työskentelevää jäsentään.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.