Mainos

Finnairin hallitusriita ratkesi

FL Groupin uusi ehdokas on lentoyhtiö Icelandairin entinen toimitusjohtaja Sigurdur Helgason.

Lentoyhtiö Finnairin hallitusriita ratkesi eilen, kun islantilainen FL Group ilmoitti vaihtavansa ehdokkaansa yhtiön hallitukseen. Uusi ehdokas, Icelandairin entinen toimitusjohtaja Sigurdur Helgason, kelpaa Suomen valtiolle.

- Valtio on hänen valintansa takana. Tämä on laajasti ajateltu, mutta en osaa sanoa, onko muita osakkeenomistajia mukana, sanoi liikenne- ja viestintäministeriön osastopäällikkö Juhani Tervala.

Ratkaisevaa oli se, että Helgason on neutraali ja Finnairin omistajista riippumaton ehdokas. Islantilaisyhtiö ajoi aiemmin hallitukseen toimitusjohtajaansa Hannes Smarasonia, jota Finnairin omistajien enemmistö ei hyväksynyt.

- Aiempaan ehdotukseen liittyi eturistiriitoja, koska FL Groupilla on omistusyhteys Sterling-lentoyhtiöön, joka on Finnairin tytäryhtiön FlyNordicin kilpailija, korosti Finnairin hallituksen puheenjohtaja Christoffer Taxell.

Taxellin mukaan Sigurdur Helgasonin hallituspaikkaa puoltaa hänen pitkäaikainen kokemuksensa toimialalta. Helgason jäi pitkän uran jälkeen eläkkeelle Icelandairista vajaat kaksi vuotta sitten.

- Hänellä on vahva kokemus toimialasta ja gateway-liikenteen rakentamisesta. Icelandairilla on länteen päin samanlainen verkostostrategia kuin Finnairilla on Euroopasta Aasiaan, Taxell jatkoi.

Hallituksessa tilaa Helgasonille tekee Koneen osaamisjohtaja Helena Terho, joka ehti vaikuttaa hallituksessa miltei kymmenen vuotta. Muina ehdokkaina pysyivät entiset jäsenet Kalevi Alestalo, Satu Huber, Markku Hyvärinen, Kari Jordan, Ursula Ranin, Veli Sundbäck ja Christoffer Taxell.

Hallituspaikka on pakkotilanne

Erikoinen riitely Finnairin hallituspaikoista alkoi, kun yhtiön osakkeita haalinut FL Group vaati hallituspaikkaa helmikuun lopulla. Vain hieman ennen islantilaisyhtiön vaatimusta enemmistö Finnairin omistajista oli tehnyt oman ehdotuksensa.

Maaliskuun alussa riidassa käytiin FL Groupin omistussiivun suuruutta koskeva välinäytös. Omistusosuuden koko kun käytännössä sanelee oikeuden vaikuttaa hallituksen kokoonpanoon.

Finnair vahvisti eilen, että FL Group on yhtiökokousta varten rekisteröinyt yli 17 prosentin omistusosuuden yhtiöstä. Yhtiön omistusosuudeksi on arvioitu jopa yli 22 prosenttia, mutta laskentaa ovat vaikeuttaneet erilaiset termiinisopimukset.

- Kun yhtiö omistaa lähes 20 prosenttia Finnairista, hallituspaikka on pakko. Aikataulu oli aiemmin ongelma, kun esitykset tulivat kauhean myöhään, liikenne- ja viestintäministeriön Tervala lisäsi.

Finnairin yhtiökokous päättää hallituksen jäsenistä tänään. Suomen valtio omistaa yhtiöstä liki 56 prosenttia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.