Finnairin hallintoneuvosto historiaan

Finnairin hallintoneuvosto kuopattiin odotetusti historiaan tänään yhtiökokouksessa, jossa valtion ääntä käytti liikenne- ja viestintäministeri Kimmo Sasi (kok.). Valtio omistaa Finnairista yli 58 prosenttia. Hallintoneuvoston lakkautuksen jälkeen yhtiökokous valitsi Finnairille hallituksen, johon tulee uudeksi jäseneksi entisen hallintoneuvoston puheenjohtaja, Varma-Sammon varatoimitusjohtaja Markku Hyvärinen. Muuten hallituksen koostumus pysyi lähes ennallaan. Puheenjohtajana jatkaa ministeri Christoffer Taxell ja jäseninä LVM:n ylijohtaja Samuli Haapasalo, Nordean varatoimitusjohtaja Kari Jordan, valtiosihteeri Antti Satuli, laatujohtaja Helena Terho Kone-konsernista ja Mascus Oy:n toimitusjohtaja Kaisa Vikkula. Hyvärisen saaman paikan vapautti varatuomari Ari Heiniö. Valinnoista päätettiin yhtiökokouksessa yksimielisesti. Suomen liikennelentäjäliittoa edustanut Panu Mäki tosin olisi toivonut hallitukseen myös henkilöstön edustajia, mutta se toive ei ainakaan tällä kertaa toteutunut. Tähän saakka henkilöstön edustus Finnairin hallinnossa on hoidettu nyt lakkautetun hallintoneuvoston kautta.

Sijoittajalle Sasi on "kunnian mies"

Esityksen hallintoneuvoston lakkauttamisesta teki yhtiökokouksessa tällä kertaa piensijoittaja Jaakko Ravald. Ravald kiitteli puheenvuorossaan vuolaasti Sasin toimintaa asiassa. -Herra ministeri, tulette jäämään historiaan kunnian miehenä, Ravald hehkutti. Hän ihmetteli Sasin julkisuudessa saamaa ryöpytystä, jossa Sasia on syytetty mm. turhan äkkinäisestä päätöksenteosta.

Finnairin hallintoneuvoston lakkauttamisesta on väännetty kättä jo kolmella vuosikymmenellä, Ravald huomautti. Ravald piti hyvänä myös sitä, että Finnairin säästökampanjalle näytettiin nyt suuntaa aloittamalla hallinnon yläpäästä. Muuten hallintoneuvosto-asiasta toistettiin kokouksessa aiemmat näkemykset. Hyvärinen korosti hallintoneuvoston roolia kansallisten etujen puolustajana ja henkilöstöasioiden hoidossa. Hän toivoi tulevan hallituksen kantavan huolta nyt näistäkin asioista ja miettivän, miten yhteistyö henkilöstön kanssa jatkossa hoidetaan. Tärkeää se on varsinkin nyt, kun yhtiössä neuvotellaan mittavista henkilöstövähennyksistä. Sasi puolestaan toisti pitävänsä ratkaisuaan täysin valtioneuvoston valtion omistajapolitiikkaa luotaavan periaatepäätöksen mukaisena.

Osingotkin puhuttivat

Yhtiökokouksessa käytettiin pari puheenvuoroa myös osingoista, joita Finnairin hallitus esitti maksettavaksi 0,15 euroa osakkeelta, yhteensä lähes 13 miljoonaa euroa. Yksi osakas peräsi osingon nostamista kolmeen euroon, kaksi muuta olisi jättänyt ne kokonaan maksamatta tilanteessa, jossa yhtiön näkymät ovat epävarmat ja henkilökuntaan kohdistetaan kovia säästötoimia. Äänestystä asiasta ei kuitenkaan vaadittu, joten hallituksen esitys meni läpi sellaisenaan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat