Mainos

Finnairin Airbus-lentäjä: "Äärimmäinen mysteeri"

Air Francen koneen katoaminen ilman hätäviestiä on "äärimmäinen mysteeri", sanoo Finnairin Airbus-päälentäjä Pekka Peräkylä.

- Nyt julkisuudessa olevilla tiedoilla ei ole mahdollista muodostaa edes mitään skenaariota siitä, mitä on voinut tapahtua, Peräkylä sanoo.

- Lentokoneet eivät yleensä tietenkään katoa tällä tavalla.

Peräkylän mukaan Atlantin yli lentävissä koneissa on konetyypistä riippuen laitteisto, joka on datalinkin välityksellä yhteydessä lennonjohtoon tietyin välein.

- Lennonjohdolle tulee tutkakuvan kaltainen tieto koneen korkeudesta, sijainnista ja suunnasta, Peräkylä sanoo.

Puheyhteyttä ei välttämättä tunteihin

Lisäksi Atlantilla on Oceanic control -lennonjohto, johon koneet ilmoittautuvat lyhytaaltoradiolla tietyin välein. Se voi kestää tuntejakin.

Air Francen koneesta tuli automaattinen ilmoitus elektronisista ongelmista, jotka Air Francen mukaan johtuivat salamaniskusta. Mitään hätäviestiä lentäjät eivät sen sijaan ole lähettäneet.

Automaatti-ilmoitukset koneen kunnosta välittyvät Peräkylän mukaan operaattorille, tässä tapauksessa siis Air Francelle, mutta eivät lennonjohtoon. Operaattori voi kuitenkin ottaa yhteyttä koneeseen esimerkiksi satelliittipuhelimella.

- Salamaniskusta ja sähköviasta miehistö ei välttämättä ilmoita lennonjohtoon, jos kaikki näyttää olevan sen jälkeen kunnossa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.