Mainos

Finnair yt-neuvotteluihin lakon takia

Finnair aloittaa henkilöstönsä kanssa yhteistoimintaneuvottelut mahdollisista lomautuksista. Syynä on lennonjohtajien lakko, joka on keskeyttänyt valtaosan kotimaan lennoista.

Finnair kehottaa lisäksi henkilöstöään käyttämään kertyneitä ylityövapaita ja vuosilomiaan työtaistelun aikana. Vapaiden pitämisen toivotaan lykkäävän tilannetta, jossa Finnair turvautuisi työsopimuslain mukaiseen palkanmaksun keskeytymiseen työn estymisen perusteella. Tässä rajana on töiden estyminen kahden viikon ajan.

Mahdollisten lomautusten pituudesta ja laajuudesta ei ole vielä tietoa. -Paljon riippuu siitä, miten Ilmailulaitos pystyy jatkossa ylläpitämään edes tätä toiminta-astetta, kertoi johtaja Henrik Arle tänään.

Finnairin kotimaan lennoista hoituu nyt vajaat 20 prosenttia. Ulkomaan reittiliikenteestä lennetään noin 90 prosenttia ja tilauslennoista kaikki.

Saab -liikenteen lopusta painetta

Lisäpaineita yt-neuvotteluille tulee siitä, että Finnair saattaa nopeuttaa pienistä Saab 340 -koneista luopumista lakon vuoksi. Saabeista luopuminen saattaa merkitä Finnairin liikenteen loppumista kokonaan joillakin pienillä kotimaan kentillä, joille nyt lennetään vain näillä koneilla. Mahdollisia lopettamiskohteita ei Arlen mukaan vielä ole määritelty.

Käytössä olevista kuudesta Saab 340 -koneesta oli aiemmin määrä luopua huhti-toukokuussa. Arlen mukaan Finnairilla mietitään, kannattaako niiden liikennöintiä enää uudestaan aloittaa lakon jälkeen. Finnairilla odotetaan myös mahdollisia kotimaan liikennöimismaksujen korotuksia, jotka heikentäisivät näiden pienten kohteiden kannattavuutta entistään.

Arlen mukaan pääsyy yt-neuvottelujen aloittamiselle on kuitenkin lennonjohtajalakko. -Muuten ehkä olisi saatettu pienimuotoisemmin ja suppeammassa piirissä puhua vähäliikenteisistä kotimaan kohteista.

Ei painostusta

Arle kiistää, että yt-neuvotteluja aloitettaisiin lisäpaineiden luomiseksi työtaistelun osapuolille. -Kaikki tietysti toivovat, että lakko päättyisi ja osapuolet löytäisivät neuvotteluissa ratkaisun, mutta me emme voi pyöritellä peukaloita ja vain odotella. -Meidän on nyt käynnistettävä neuvottelut, että lakon pitkittyessä me edes jonkun ajan kuluttua pääsemme sellaisiin toimiin, jotka pienentävät näitä lakon aiheuttamia tappioita. Yt-ryhmä kokoontuu ensi viikon alkupäivinä. Neuvottelut vienevät parisen viikkoa.

Finnairin mukaan lakko on tähän mennessä aiheuttanut yhtiölle 60-70 miljoonan markan kustannukset. Viikkoa kohti menetyksiä kertyy noin 25 miljoonaa markkaa. Helsinki-Vantaan lentoaseman liikenteen täydellinen pysähtyminen maksaa Finnairin mukaan 15 miljoonaa markkaa päivässä.

Lennonjohtajien lakkoa soviteltin taas tänään valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen johdolla. Riidan osapuolet tapaavat seuraavan kerran ensi tiistaina - sopua ei siis tänäänkään löytynyt.
(MTV3-STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.