Mainos

Finnair voitti kiistan henkilöstön lomautuksista

Finnair aikoo ulottaa henkilöstönsä lomautukset myös SAK:laisen Ilmailualan unionin jäsenistöön. Henkilöstön lomautuksia koskeva kiista on tänään ratkennut välimiesoikeuden tekemään päätökseen, joka mukaan yhtiöllä on lainmukaiset edellytykset lomautuksiin.

Finnair ja IAU sopivat joulukuussa, että kiista ratkaistaan välimiesmenettelyllä. Noin 3 200:a työntekijää edustava IAU on vastustanut sekä lomautuksia että palkanalennuksia. Se on vedonnut siihen, että yhtiön talous ei ole niin huonossa kunnossa että säästöt olisivat välttämättömiä.

Kiista on nostattanut liiton jäsenissä lakkohaluja ja kieltäytymistä ylitöistä. Jälkimmäinen on aiheuttanut ruuhkia mm. matkatavaroiden kuljetuksiin.

Finnair Oyj:n henkilöstöjohtajan Tero Palatsin mukaan lomautuksista neuvotellaan nyt kuukauden ajan ja ne on määrä toteuttaa tämän vuoden aikana. Säästötoimien yksityiskohtainen soveltaminen käydään eri yksiköiden ja osastojen kanssa.

Yhtiössä on arvioitu kustannusten karsimisen vaativan henkilöä kohti neljän viikon lomautuksen, mutta lomautusten sijasta pyritään ensisijaisesti etsimään muita säästökeinoja. Ennen joulua lomautettiin 30-40 työntekijää.

IAU ei ole suostunut säästötoimiin, joilla huononnettaisiin jo sovittuja työehtoja esimerkiksi palkanalennuksilla tai lomarahan leikkauksilla. Muiden henkilöstöryhmien, kuten noin 1 700 lentoemännän ja stuertin osalta vastaavat ratkaisut on jo toteutettu sekä lomautuksilla että muilla säästötoimilla.

IAU:n puheenjohtajan Rainer Hakalan mukaan yt-neuvottelut jatkuvat nyt siten, että ratkaisuja säästöjen toteuttamiseksi etsitään mahdollisimman vähillä lomautuksilla. Hän muistuttaa, että mikäli lentoliikenne vilkastuu, kaikkia lomautuksia ei voi eikä kannata toteuttaa.

Välimiesoikeus päätyi ratkaisuun äänin 3-2. Äänestyksen ratkaisi valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen kanta.

Neuvotteluja käytiin joulukuussa Saloniuksen tuella. Osapuolet hyväksyivät tuolloin sovintoesityksen, jonka mukaan tehdyt lomautukset jäävät voimaan, mutta uusia lomautuksia ei tehdä ainakaan ennen välimiesmenettelyn loppiaiseksi odotettua tulosta. Sopimuksen osapuolina ovat IAU, Palvelualojen toimialaliitto, Finnair, Finnair Catering ja Finnair Cargo. Unioni edustaa noin Finnairin palveluksessa olevia huolto-, asiakaspalvelu- ja kuormaustehtävissä sekä ruuanvalmistuksessa työskentelevää henkilöstöä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.