Mainos

Finnair vähentämässä 670 työpaikkaa

Finnair aloittaa yt-neuvottelut 670 työpaikan vähentämiseksi vuosina 2006-2007. Irtisanomislapun saa kuitenkin vain murto-osa, sanoo toimitusjohtaja Jukka Hienonen.

Finnair-konserni aloittaa irtisanomiset 670 työpaikan vähentämiseksi vuosina 2006-2007. Vähennykset toteutetaan pääosin eläkejärjestelyin ja toimintoja ulkoistamalla, mutta irtisanomisiltakaan ei yhtiön mukaan vältytä.

Irtisanomisten pääpaino on Finnair Tekniikassa sekä hallinnollisissa tukitoiminnoissa.

Finnairin toimitusjohtajan Jukka Hienosen mukaan irtisanomislappuja jaetaan vain murto-osalle työntekijöistä.

- Järjestelemme lentoliikennettä tukevia toimintoja uudelleen, jolloin työpaikkoja vähenee. Toisaalta mikäli pääsemme uudelleenjärjestelyillä kilpailukykyiseen kustannustasoon, kasvava liikenne luo lähivuosina lentoliikenteeseen tuhat uutta työpaikkaa, Hienonen sanoo.

- Ymmärrän, että ratkaisut saattavat olla yksilötasolla vaikeita, minkä vuoksi tavoitteenamme on hakea jokaisen tilannetta ja työhistoriaa kunnioittavia ratkaisuja. Finnairin elinkyvyn varmistaminen edellyttää rohkeutta leikata kannattamatonta liiketoimintaa. Polttoainelaskumme kasvoi viime vuonna sata miljoonaa euroa ja tänä vuonna nousu on 120 miljoonaa euroa. Vain osan pystymme viemään lentohintoihin, Hienonen jatkaa.

Erityisesti Aasian liikenteen kasvuun panostava Finnair tavoittelee väen vähennyksillä 80 miljoonan euron vuosittaista kustannushyötyä.

Pääluottamusmies: Jäitä hattuun

Finnairin Tekniikan työntekijöiden pääluottamusmies Reijo Hautamäki kertoo, että työntekijät ovat ottaneet tiedon vastaan rauhallisesti.

- Saimme tiedon nyt vasta kello 9:n aikana tänä aamuna, emme ole saaneet sitä aikasemmin. Nyt ammattiyhdistyksessä on päätetty, että laitamme nyt jäitä hattuun. Tässä olalan rakenteellista muutosta tekemässä, että siltä osin näissä vanhoissa valtion yrityksissä olisi pitänyt tehdä jo aikaisemmin, mutta ne on jääneet tekemättä ja nyt se huomataan, että kilpailukyvyssä ei pärjätä sillä tavalla, Hautamäki sanoo.

Toimihenkilöt vetosivat valtioon

Toimihenkilöunionin puheenjohtaja Antti Rinne vaatii, että Finnairin 670 työpaikan vähennykset on sovittava välttäen irtisanomiset.

Tekniikasta ja hallinnosta vähennettäville toimihenkilöille on järjestettävä koulutusta ja tarjottava työtä Finnairin kasvavilla toimialoilla.

Rinne vetoaa myös valtioon, joka on Finnairin suurin omistaja. Toimihenkilöunioni kertoi, että suurin osa vähentämisuhan alaisista Finnairin työntekijöistä on sen jäseniä.

Finnairin tulos kääntyi tappiolle

Finnairin toiminnallinen tulos kääntyi ensimmäisellä neljänneksellä tappiolliseksi pääosin lentopolttoaineen kallistumisen vuoksi. Finnairin liiketappio nousi tänään julkistetun osavuosikatsauksen mukaan 5,2 miljoonaan euroon, kun yhtiön liikevoitto vuotta aiemmin oli 18,7 miljoonaa euroa.

Finnairin liikevaihto kasvoi tammi-maaliskuussa 8,3 prosenttia ja nousi 480 miljoonaan euroon. Osakekohtainen tappio nousi 0,05 euroon, kun yhtiö vuotta aiemmin teki 0,14 euron osakekohtaisen voiton. Tappio ennen veroja oli 5,2 miljoonaa euroa, kun tulos vuotta aiemmin oli 17,4 miljoonaa euroa voitollinen.

Toimitusjohtaja Jukka Hienonen arvioi polttoaineen kallistumisen aiheuttavan Finnairille tänä vuonna noin 120 miljoonan euron lisälaskun. Lentopetrolin nykyhinnoilla polttoainekustannukset nousevat tänä vuonna 20 prosenttiin liikevaihdosta, kun niiden osuus viime vuonna oli 15 prosenttia, totesi hän.

- Lentolippujen hintojen nosto ei Euroopan nykyisessä markkinatilanteessa ole juuri mahdollista. Nyt katsotaan kenen kantti kestää. Tehot on saatava muilta toiminnan alueilta ja kasvu suunnattava siihen ilmansuuntaan, jossa sille on terveet edellytykset, sanoi Hienonen.

Finnairin matkustajaliikenne kasvoi ensimmäisellä vuosineljänneksellä 4,2 prosenttia. Matkustajakäyttöaste nousi 1,3 prosenttiyksikköä 74,6 prosenttiin. Finnairin yksikkötuotot kasvoivat 4,2 prosenttia. Yksikkökustannukset kasvoivat kuitenkin polttoaineen kallistumisen takia 10,2 prosenttia.

Aasian liikenne oli alkuvuonnakin Finnairin vahvin kasvualue. Alkuvuonna liikenne kasvoi lähes 25 prosenttia. Hienosen mukaan Aasian liikenne on jo turvannut Finnairissa 3000 työpaikkaa ja luo lähivuosina arviolta yli tuhat uutta työpaikkaa pelkästään lentotoiminnassa ja välillisesti vielä enemmän.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.