Finnair tutkii eilistä vaaratilannetta

Finnair jatkoi tänään selvitystä siitä, mikä johti kaksi risteävillä kiitoradoilla ollutta lentokonetta yrittämään lähtöä yhtaikaa eilen illansuussa. Uhkaava onnettomuus vältettiin, kun Tokioon lähdössä ollut raskas MD11-matkustajakone pysäytti alkamassa olleen lähtökiitonsa.

Tapauksen taustalla on mahdollisesti se, että Tokion-kone yritti aloittaa lähtöään liian aikaisin ilman lähtölupaa. Suomen lennonjohtajain yhdistyksen puheenjohtajan Sakari Jämsän mukaan Kemiin lähdössä ollut DC9-kone sai lähtöluvan, kun taas Tokion-lennon olisi pitänyt odottaa omaa vuoroaan vielä muutamia minuutteja.

-Kemin-kone sai lähtöluvan ja kuittasi sen, kertoo Jämsä. Hänen mukaansa myös Tokioon lähdössä ollut matkustajakone ryhtyi syystä tai toisesta tekemään lähtöä samalla lähtöluvalla.

Nopea jarrutus johti siihen, että Tokion-koneen jarrut ja kaksi rengasta vaihdettiin. Kone pääsi lopulta lähtemään kuutisen tuntia alkuperäisestä aikataulusta myöhässä.

Finnairin tiedotuspäällikkö Usko Määttä arvioi, että lentoyhtiö antaa selvityksensä ilmailuviranomaisille lähipäivinä. Helsinki-Vantaan lentoasemalla ei Määtän mukaan satu usein vastaavanlaisia tapauksia, muualla maailmassa kyllä. Tokioon lähteneessä koneessa oli 207 matkustajaa ja Kemin-koneessa 60.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat