Mainos

Finnair: Suomalaislentokoneiden ruoka ylittää laatuvaatimukset

Joidenkin lentokoneisiin ruokaa toimittavien catering-yritysten toiminnasta on löytynyt lukuisia epäkohtia Yhdysvalloissa. Toimittajien epähygienisyys järkyttää Finnair Cateringin osastopäällikköä, ELT Kristiina Asplundia. Asplund korostaa, että laiminlyönneistä kiinni jääneet firmat eivät ole Finnairin yhteistyökumppaneita.

- Jos puutteita olisi ilmennyt Finnairin käyttämissä pisteissä, niiden palveluista olisi luovuttu, Asplund kertoo.

Asplundin mukaan amerikkalaistulokset epähygieenisestä ja epäilyttävissä oloissa valmistetusta lentokoneruoasta ovat samansuuntaisia kuin edellisvuonna julkistetut. Elintarvikkeita ja lääkkeitä valvovan FDA:n mukaan ruokia on säilytetty väärissä lämpötiloissa, niiden valmistukseen on käytetty likaisia välineitä sekä niiden valmistajat ovat laiminlyöneet oman hygieniansa. Joistain keittiöistä tarkastajat löysivät torakoita, kärpäsiä, hiiriä ja muita tuholaisia.

- Lentokeittiöiden epäkohdat johtuvat lentokeittiöiden rakenteista sekä tuholaistorjunnan epäonnistumisesta. Jos keittiössä on torakoita, niitä tulee luultavasti raaka-aineiden mukana, Asplund sanoo.

Lentokoneruoka erittäin valvottua

Lentokoneruoka on Asplundin mukaan kenties valvotuimpia ruokia sellaisissakin maissa, joissa hygieniataso on muuten alhaisempi. Puheet Aasian maiden huonommasta hygieniatasosta lentokeittiöiden kohdalla Asplund tyrmää täysin.

- Esimerkiksi Kiinassa ja Japanissa hygienia on hyvin korkeaa. Japani on siisteystasoltaan kenties jopa maailman parhaimmalla tasolla, Asplund kertoo.

Kaikki lentoyhtiöt valvovat alihankkijoitaan, sillä yhtiöt eivät halua ottaa riskiä, että matkustajille tapahtuisi ruuan vuoksi jotain.

- Jokainen ulkomainenkin lentokeittiö, jota Finnair käyttää, on auditoitu. Lentoruokalat myös tarkistetaan säännöllisin väliajoin, Asplund kertoo.

Auditoinnissa Finnair tarkistaa esimerkiksi, ovatko lämpötilat kunnossa ja valvotaanko niitä asianmukaisesti. Samoin henkilökunnan valvonnan on läpäistävä vaatimukset. Tavarantoimittajatkin kuuluvat auditoinnin piiriin.

- Menemme ihan paikan päälle tarkastamaan, että kaikki on varmasti kunnossa, Asplund sanoo.

Suomalaiset jopa viranomaisia tarkempia

Suomalaisissa koneissa lentokoneruuan hygieniavaatimukset ylittävät Asplundin mukaan jopa viranomaisten vaatimukset. Lennoilla käytettävien lautasten pinnat pastöroidaan, jotta mikrobit tuhoutuvat.

- Elintarvikeviranomaiset eivät vaadi pastörointikäsittelyä, mutta lentokeittiöissä sitä vaaditaan, Asplund toteaa.

Torakoita suomalaisissa lentokoneruuan raaka-aineissa ei ole havaittu vuosikausiin. Asplund kertoo, että Finnair cateringissa torakkamyrkytys tehdään silti joka toinen kuukausi, vaikka torakoita ei edes ole.

- Ennakointi on erittäin tärkeää, ja siksi teemme näin, Asplund sanoo.

Tärkeintä Asplundin mielestä lentokoneruuan hygieniassa on se, että ruoan lämpötilan valvonta on aukotonta tavaran vastaanotosta koneessa tarjoiluun saakka.

- Meillä on olemassa tähän oma mittausväline. Mikäli lämpötilan tarkkailussa epäonnistutaan, yhteistyö palveluntarjoajan kanssa lakkaa, Asplund sanoo.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.