Mainos

Finnair sulki lipunmyyntinsä viikonlopulle

Ilmailualan lakonuhkia saatetaan joutua jännittämään loppuviikolle asti.

Finnair varautui lakkoon jo tiistaina sulkemalla lipunmyynnin ensimmäisille ilmoitetuille lakkopäiville. Lippuja ei enää myydä ajalle 15.-17. marraskuuta.

Myös lentojen saatavuutta matkatoimistojen varauskanavissa on rajoitettu merkittävästi, matkatoimisto Area kertoo tiedotteessaan. 

Ellei kiistoja saada selvitettyä, lentoemännät ja stuertit sekä maapalvelut menevät lakkoon perjantaina kello 15 vuorokaudeksi. Jos näin käy, suuri osa Finnairin ja Blue1:n lennoista peruttaneen.

 Ilmailualaunioni: "Jos emme puolusta työehtojamme, (sopimus)shoppailun uhka laajenee edelleen myös muille aloille."

Ilmailualan kiistoja yritettiin ratkoa jälleen tiistaina valtakunnansovittelijan toimistolla. Palvelualan työnantajaliitto Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoi STT:lle, että neuvottelutilanne näyttää edelleen vaikealta molemmissa pöydissä.

– Joissakin asioissa on edistytty, mutta isoissa kysymyksissä ei.
Aarto sanoo, että lentoemäntien kanssa ei ole edistytty käytännössä lainkaan. Maapalveluissa edetty on joissakin toissijaisissa kysymyksissä.
Sopua on tarkoitus hakea kuitenkin viimeiseen asti. Kiistan ydin on Finnairin säästöohjelma, jota työnantaja on ajanut työehtosopimuksiin.

 Näin varaudut lentolakkoihin

– Seuraa lentoyhtiösi sähköisiä kanavia: nettisivuja, Twitteriä ja Facebookia. Tuorein ja matkan kannalta oleellisin tieto löytyy yleensä sieltä.
– Mieti, voitko lähteä matkaan pelkillä käsimatkatavaroilla tai pakata ainakin kaikki tärkeät tavarat niihin. Maapalvelujen lakko voi sekoittaa matkatavaroiden käsittelyä.
– Catering-lakkojen uhatessa varaudu lennolle omin eväin.
– Lennon peruuntuessa vaihtoehtoja on kaksi: lennon uudelleenreititys joko mahdollisimman pian tai myöhäisempänä sopivana ajankohtana tai lipusta maksetun hinnan palautus.
– Valmismatkan peruuntuessa ota yhteyttä matkatoimistoon. Jos matka peruuntuu lakon vuoksi, matkustajalla on oikeus purkaa sopimus ja saada matkan hinta takaisin.
 

Finnairin mukaan lomalennot on tarkoitus hoitaa, mutta niidenkään kohtalosta ei ole varmuutta. Seuraava lakko uhkaisi jo maanantaina.

Lentoemäntien lakko on rajattu Suomessa SAS:n lentoja lentävään Blue1:een ja Finnairin kotimaan ja Euroopan lentoihin. Samanaikaisesti uhkaavan maapalvelu- ja teknisen henkilöstön lakon vuoksi kaukoliikenteenkään kohtalosta ei ole toistaiseksi tietoa.

Lakon aikana töitä hoidettaisiin esimiesvoimin, mutta vaikeuksia olisi tiedossa muillekin lentoyhtiöille.

Ruokatarjoilu jo sekaisin

Tiistaina neljänsadan ilmailualan catering-työntekijän lakko heikensi jälleen Finnairin ruokatarjoiluja lähes vesi- ja leipälinjalle sekä kotimaan että Euroopan lennoilla. Ellei sopua löydy, uusi lakko alkaa torstaina kello 12.

Lakko on vastalause työnantajan päätökselle vaihtaa työehtosopimusta toiseen liittoon. Ilmailualan unionin IAU:n mielestä kysymys on sopimusshoppailusta.
– Jos me emme puolusta työehtojamme, shoppailun uhka laajenee edelleen myös muille aloille, IAU:n puheenjohtaja Juhani Haapasaari sanoo.

Catering-yritys LSG Sky Chefs Finlandin mukaan yritys käyttää laillista järjestäytymisvapauttaan. Yritys pitää tiedotteessaan muutosta välttämättömänä muun muassa kulurakenteeseen, joustavuuteen ja kilpailukykyyn liittyvistä syistä.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.