Mainos

Finnair siirtynee biopolttoaineen käyttöön jo ensi vuonna

Lentoyhtiö Finnair saattaa siirtyä biopolttoaineen käyttöön lentokoneissaan jo ensi vuonna. Finnairin ympäristöjohtaja Kati Ihamäki kertoo, että käyttöön otettavan biopolttoaineen standardoinnin odotetaan valmistuvan tämän vuoden loppuun mennessä.

- Toivomme kovasti, että teknologia kehittyy ja voisimme ensi vuoden puolella aloittaa biopolttoaineen käytön kaupallisilla lennoilla, Ihamäki paljastaa.

Ihamäen mukaan biomassa voi periaatteessa olla mitä vaan, mutta standardoinnin on tultava moottorivalmistajilta. Testipolttoaineita on kehitelty esimerkiksi levästä.

Finnairin kehitysprojekteissa yritetään jatkuvasti löytää uusia ratkaisuja, jotta koneiden päästöt pienenisivät kustannustehokkaasti. Biopolttoaineen kohdallakin suurin ongelma on, että se on tällä hetkellä hyvin kallista.

- Nykyiselläänkin polttoainekustannukset ovat hyvin kalliit ja niitä ei ole missään nimessä varaa kasvattaa, Ihamäki sanoo.

Aurinkoenergiaa tulevaisuudessa matkustajakoneissakin?

Ensimmäinen jopa yöaikaan aurinkoenergialla toimiva lentokone laskeutui Sveitsissä vuorokauden mittaiselta lennoltaan aamupäivällä. Lennolla testattiin muun muassa akkujen riittävyyttä pimeään aikaan lennettäessä.

Ihamäestä on hienoa, että lentämisessä on mahdollisuuksia teknologiseen kehitykseen, ja että lentokoneisiinkin on mahdollista käyttää vähähiilisempiä energiakeinoja. Testikone oli rakenteeltaan hyvin kevyt, joten teknologiaa ei voida suoraan siirtää matkustajakoneisiin.

- Isojen matkustajakoneiden ongelmana on se, että niiden taivaalle saamiseen tarvitaan valtavasti työntövoimaa, Ihamäki sanoo.

Ihamäki arvioi, että pienlentokoneissa aurinkoenergiaa voitaisiin käyttää jo vuosisadan puolessavälissä.

- Jotkut väläyttelevät, että se olisi mahdollista jo aikaisemmin. Akkujen kestoa ja keveyttä on kuitenkin vielä kehitettävä, Ihamäki kertoo.

Sveitsiläinen kokonaan aurinkoenergialla toimivalla koneella on tarkoitus lentää maailman ympäri seuraavan parin vuoden aikana.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.