Mainos

Finnair saa palkata ulkomaalaisia New Yorkin lennoille - lentoemännät ja stuertit tyrmistyivät

TE-toimisto on myöntänyt Finnairin New Yorkin lennoille työluvat, jotka mahdollistavat EU:n ulkopuolisen matkustamotyövoiman palkkaamisen.

Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistyksessä tieto otettiin vastaan tyrmistyneenä.

- Käsittämätön päätös. Samaan aikaan, kun omia lomautetaan, palkataan EU:n ulkopuolelta samaan työhön, ja TE-toimisto myöntää työluvat. En voi ymmärtää, SLSY:n sopimussihteeri Anu Hietala sanoo.

Finnair haki lupia yhdysvaltalaisen vuokratyövoiman käyttöön myös viime syksynä. Uudenmaan TE-toimisto pyysi tällöin Finnairia ilmoittamaan työpaikat avoimiksi Suomen työ- ja elinkeinotoimistoon. Näin ei kuitenkaan tehty, eikä TE-toimisto myöntänyt lupia. TE-toimisto perusteli kielteistä päätöstään sillä, että kotimaassa ja ETA-alueella on työvoimaa tarjolla.

Kielteisen päätöksen jälkeen työ- ja elinkeinotoimiston järjetelmään ilmestyi ilmoitus, jossa haettiin työntekijöitä Finnairin reitille New Yorkiin. Hakijalta edellytettiin mahdollisuutta työskennellä New Yorkista käsin, joten hakijalla tuli olla myös työlupa Yhdysvaltoihin. SLSY pitää edellytyksiä täysin epärealistisina.

- Työpaikat laitettiin Suomessa vähäksi aikaa hakuun, mutta sillä olettamalla, että ihminen on valmis muuttamaan New Yorkiin, jotta hän voi sen työpaikan saada. Ja hänellä pitäisi myös olla työlupa sinne New Yorkiin eli Yhdysvaltoihin, Hietala sanoo.

Töitä pitäisi tarjota lomautetuille

Yhdistyksen mukaan työntekijöitä olisi ollut hyvin saatavana kotimaastakin, sillä matkustamohenkilökunnalla on pyörinyt kuukauden mittaiset lomautukset jo kolmen vuoden ajan. 

Turun yliopiston työoikeuden professorin Seppo Koskisen mukaan työnantaja voi vain perustelluista syistä olla tarjoamatta työtä lomautetuille.

- Jos nämä työntekijät eivät osaa tehdä tai eivät kykene tekemään näitä töitä. Jos omat lomautetut voivat näitä töitä tehdä, niin miksei Finnair voisi ottaa heitä takaisin. Silloin, kun lomautusaikana on työnantajalla tarjolla sopivaa työtä, niin kyllä sitä silloin tulee tarjota omille työntekijöille, Koskinen sanoo.

Finnair on käyttänyt vuokratyövoimaa myös Aasiaan suuntautuvilla reittilennoillaan. Perusteluna on käytetty asiakaspalvelussa tarvittaa kielitaitoa. Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistys epäilee, että syy ulkomaalaisen matkustamohenkilökunnan käyttöön on Finnairin halu kiertää suomalaista työnlainsäädäntöä ja suomalaisia työehtoja.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.