Mainos

Finnair-päätös tuore ilmiö työtaistelukentillä

Työoikeuden professori Seppo Koskinen Lapin yliopistosta sanoo, että Finnairin lakon peruuttanut käräjäoikeuden päätös on varsin tuore ilmiö työtaistelumaailmassa.

– Vasta muutaman vuoden ajan on tällaisia työtaisteluihin kieltämisiä on tätä kautta tuomioistuimissa käsitelty [...] Tietenkin ristiriita on tavallaan sen työtaisteluoikeuden ja sitten työnantajan taloudellisten intressien turvaamisen välillä, Koskinen sanoo.

Finnair haki niin sanottua väliaikaista turvaamistoimea Helsingin käräjäoikeudesta, jolla tiistaina alkanut laittomaksi koettu yhtiön tekniikan työntekijöiden lakko saatiin päättymään. Käräjäoikeus langetti 400 000 euron uhkasakon seitsemälle ammattiliitolle, eli uhkasakon yhteissummaksi muodostuu hulppeat 2,8 miljoonaa euroa.

Työoikeuden professori Koskisen mukaan uhkasakon suuruus on ongelmallinen työtaistelutoimien näkökulmasta:

– Ne uhkasakot ovat jo niin suuria, että siinä ei ole enää tällaista työtaistelutoimiin normaalisti liittyvää harkintamahdollisuutta työntekijäpuolella.

Toisin sanoen: Suuri uhkasakko estää tehokkaasti sen, että laittomiin lakkoihin ei ryhdytä.

Ammattiliitot vastustavat

Käräjäoikeuden päätös on aiheuttanut suurta vastustusta ammattiliitoissa. Päätöksen perumista ovat vaatineet ainakin Ammattiliitto Pro, SAK ja STTK.

Työoikeuden professori Seppo Koskisen mukaan mikään ei kiellä turvaamistoimen käyttämistä tällaisessa yhteydessä, mutta yksiselitteiseksi asiaa ei voi kuvailla.

– Toisaalta on hyvin vahva työtaisteluoikeus, jota on turvattu kansainvälisen työjärjestön sopimuksilla ja monilla yleissopimuksilla. Tavallaan se työtaisteluoikeus on kattanut kaikki työtaistelut, sitä ei ole ajateltu vain niin, että vain sallitut toimet olisivat sen piirissä. Mutta nyt tätä kautta ehkä tultaisiinkin siihen tilanteeseen, että saako vain sallittuja työtaisteluja käydä vapaasti. Se on iso kysymys.

Koskinen ei ota kantaa siihen, oliko nyt annettu päätös oikea vai väärä:

– Tässä ei mielestäni voi sanoa yhtä oikeaa ratkaisua, koska tämä on tällaista intressien keskinäistä punnintaa.

Toisessa vaakakupissa painavat työnantajan taloudelliset intressit ja toisessa yleisesti tunnustettu työntekijöiden oikeus työtaistelutoimiin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.